Enligt polisen verkade Anton Lundin Pettersson ha dålig kunskap om hur skolan Kronan var uppbyggd – vilket kan ha räddat många liv. Foto: SVT

Så rörde sig Trollhättemördaren genom Kronanskolan

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av grafik kan SVT Nyheter Väst visa hur Anton Lundin Pettersson rörde sig och agerade inne på grundskolan Kronan vid skolattacken i Trollhättan.

– Hans rörelser är slumpartade och han har inget riktig fokus. Det kan ha bidragit till att inte fler dog, säger poliskommissarie Sten-Rune Timmersjö.

Skolattacken var mycket noga förberedd med val av plats, vapen, kläder och musik. Men gärningsmannens rörelsemönster tyder på en okunskap om hur Kronans skola såg ut invändigt. Och det kan alltså ha gjort att antalet dödsoffer stannade vid tre.

– Han går fram och tillbaka flera gånger och han hade nog gått på fler om han bara hade fått chansen. Det är också första gången har gör något sådant här och då vet man inte hur man reagerar, säger Sten-Rune Timmersjö.

Skolattacken i Trollhättan

Attacken – minut för minut

Själva skolattacken äger rum på förmiddagen torsdagen den 22 oktober 2015. 21-årige Anton Lundin Pettersson har tagit sin bil och kört till grundskolan Kronan i Trollhättan. Han parkerar på fritidsgårdens parkering, iklädd svart hjälm, ansiktsmask och svart rock. Han är beväpnad med svärd och kniv. I sitt bälte har han en mobiltelefon på vilken låten ”Dragula” med artisten Rob Zombie spelas på hög volym.

Anton Lundin Petterssons klädsel under attacken. Foto: SVT

Förloppet inne på skolan, som alltså också kan ses i klippet, sker enligt följande:

Klockan 10.06  Anton Lundin Pettersson går in i skolan via en sidoingång. Han rör sig genom en korridor som är tom på elever och passerar ett par lärare innan han kommer fram till skolans huvudentré där kafeterian inte öppnat än.

Klockan 10.07 Vid huvudentrén sitter endast två personer. Gärningsmannen attackerar omedelbart den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar med svärdet. Lavin får så svåra skador att han avlider. I sällskap med Lavin finns också en 14-årig elev som får ett slag med svärdets trubbiga sida. Han lyckas fly och klarar sig med lindriga skador. Två städerskor, som blir vittnen till händelsen, blir jagade av gärningsmannen. De lyckas komma undan genom att låsa in sig i en hemkunskapssal.

Klockan 10.08 Gärningsmannen tar korridoren till höger om sig, där det finns klassrum med lågstadie- och förskoleelever. En lärare som sitter med en yngre elev i korridoren frågar varför han är klädd som han är, men Lundin Pettersson svarar inte utan fortsätter. Läraren tar med sig eleven in i ett klassrum. Gärningsmannen stannar en bit in i korridoren vid en glasdörr som leder till en spiraltrappa till övervåningen. Dörren är låst. Han bryr sig inte om den städerska som står bara en meter ifrån honom utan går i stället tillbaka samma väg som han kom. Tre elever har då kommit ut i korridoren och går framför Anton Lundin Pettersson. De upplever sig jagade och börjar springa. De släpps in i samma hemkunskapssal som städerskorna tidigare flydde till. Gärningsmannen försöker bända upp dörren men lyckas inte.

Trippelmördaren Anton Lundin Pettersson fångades på flera övervakningskameror när han rörde sig genom skolans korridorer. Foto: SVT

Klockan 10.09 Anton Lundin Pettersson går in i Kronans bibliotek och fram till en trappa som leder upp till andra våningen. Ett vittne ser honom röra sig på en loftgång, men han fastnar vid en låst dörr. Efter en stund vänder han nedåt och går ut mot huvudentrén. Längst in i biblioteket finns en förskoleklass men den bryr han sig inte om – eller så upptäckte han dem aldrig.

Klockan 10.11 Vid huvudentrén tar gärningsmannen trappan upp till övervåningen. Han passerar en städerska i trappan innan han möter en 15-årig elev som omedelbart attackeras. Eleven tar sig ner till bottenvåningen, där han faller ihop. Han dödförklaras senare på sjukhus. Gärningsmannen går vidare och försöker med våld ta sig in på rektorsexpeditionen på andra våningen, men dörren är låst.

Klockan 10.12  I stället fortsätter Anton Lundin Pettersson mot skolans södra korridor där klassrum för högstadieeleverna finns. Han låter sig fotograferas med ett par elever som inte uppfattat vad som hänt och som tror att hans klädsel är ett halloweenskämt. En lärare, 41-årige Nazir Amso, uppmärksammar samlingen av elever och ber gärningsmannen att ta av sig masken. Nazir Amso blir då stucken i magen och flyr skadad genom korridoren mot huvudentrén och ut ur skolbyggnaden där han efter en stund faller ihop. Han avlider sex veckor senare.

Klockan 10.14 Anton Lundin Pettersson, som sprungit efter Nazir Amso, vänder vid trappan åter in i södra korridoren där han knackar på dörrar till olika klassrum. I en sal längst ner i korridoren öppnar 15-årige eleven Wahed Kosa och han sticks strax efter med svärdet i magen. Wahed skadades men lyckas stänga ute Anton Lundin Pettersson i korridoren. I samma stund anländer polisens första patrull till skolan. Wahed Kosa får stora inre skador men överlever.

Foto: SVT

Klockan 10.16 Gärningsmannen går ut mot trapphallen på övervåningen. Där möter han polispatrullen som ropar efter honom. Han gör ett utfall mot poliserna, skjuts omedelbart i magen och dödförklaras senare på sjukhus.

Ute efter män med utländsk bakgrund

Polisens utredning visar alltså att Anton Lundin Pettersson tog sig in via en sidoingång till skolan och inte via huvudentrén som polisen först trodde. Utredningen visar också att gärningsmannen efter det första mordet går in i biblioteket på nedervåningen och uppför en trappa där. På andra våningen finns en låst dörr och Lundin Pettersson får därför vända ner igen.

– Vi hade lite svårt att tro på den här uppgiften först som kom från ett vittne, men hennes berättelse bekräftades av människor som fanns i biblioteket. Längst in i biblioteket fanns en förskoleklass men om han inte upptäcker dem eller inte bryr sig om dem vet vi inte.

Anton Lundin Pettersson försöker också vid flera tillfällen ta sig in på rektorsexpeditionen. Om det är tillfälligheter eller inte vet inte heller polisen, men på ett ställe har han försökt hugga sig in. Ett desto mer tydligt mål är enligt polisen att han var ute efter män som verkar ha utländsk bakgrund. Han avstår från att attackera tjejer och yngre barn.

– Han låter sig till exempel fotograferas med några tjejer och dem rör han inte.

”Gjorde ett fantastiskt jobb”

Det går upp mot 400 elever på skolan men de flesta var inne på lektioner när gärningsmannen anlände till skolan. Enligt polisen stöter Anton Lundin Pettersson på förvånansvärt få elever

– Det är förstås tillfälligheter – men rektorn och hans kollegor gjorde också ett fantastiskt jobb med att snabbt få elever att låsa in sig. Vår bild är att Anton Lundin Pettersson hade tänkt fortsätta och säkert hade kunnat döda 20 personer till, säger Sten-Rune Timmersjö.

Källa: Polisens förundersökning, Nationella operativa avdelningens utvärdering och Sten-Rune Timmersjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet