• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Centralstationen i Göteborg – om man har grå starr Foto: Synskadades riksförbund

Så ser världen ut för synskadade

Uppdaterad
Publicerad

Att leva med nedsatt syn är utmanande på många sätt. Under fredagseftermiddagen arrangeras ett torgmöte i Göteborg där lekfulla aktiviteter förhoppningsvis ska väcka insikter.

– Målet är att skapa opinion. Mycket har blivit svårare för oss, säger Alireza G. Alipour, ordförande för Synskadades riksförbund i Göteborg.

På Harry Hjörnes plats i Göteborg kan besökare mellan klockan 15 och 17 få testa hur det är att knappt kunna se. Detta sker med hjälp speciella glasögon som simulerar en synnedsättning.

Torgmötet arrangeras av Synskadades riksförbud i Göteborg och Unga med synnedsättning Göteborg.

– Vi upplever att vi inte kommer fram i debatten. Eftersom det inte är så dramatiskt att vi inte kan äta eller andas om vi inte får hjälp, så når vi inte fram, säger Alireza G. Alipour, ordförande i Synskadades riksförbund Göteborg.

Alireza G. Alipour har själv en synnedsättning som gör att han bara ser ljus och mörker. Han är därför beroende både av färdtjänst och ledsagning.

– Men mycket har blivit svårare. Färdtjänsten är allt mer begränsad, och synskadade kan idag inte få ledsagning via LSS.

Behöver stöd för att handla mat

Utan ledsagning har Alireza svårt att röra sig utomhus. Och att gå till affären och handla mat blir en omöjlighet.

– Man är beroende av att personal i butiken kan hjälpa en, vilket blir allt ovanligare i takt med att affärerna blir allt större. Annars är det familj och vänner som får hjälpa till.

Gatumiljön är också någonting som försvårar tillvaron. En cykel som står snett parkerade på en trottoar till exempel, ställer till det för den synskadade.

– Skyltar och cyklar blir som en hinderbana för oss. Därför låter vi också besökarna idag få testa en hinderbana. Våra aktiviteter är lekfulla, men målet är att skapa opinion.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.