Maria Areskoug fick veta att hon hade bröstcancer 2010. Sedan dess har en rad olika typer av läkare och specialister varit inblandade i hennes vård med många besök och lång väntan.
– Väntetiden är jättejobbig. Själv fick jag diagnosen spridd bröstcancer och det var en lättnad jämfört med de veckor som jag gick och väntade på att få ett svar, säger hon.
Men nu ska bröstcancervården effektiviseras genom ett nytt arbetssätt.
– Tidigare var vi tvungna att skicka patienten mellan varandra och sedan invänta svar från varandra. Nu ska vi försöka lösa det mesta på en gång, säger Rolf Sandström, överläkare och chef för Bröst- och melanomsektionen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Patienten träffar team
Vid Bröstcentrum kommer patienten att möta ett så kallat multidisciplinärt team. Olika typer av läkare träffar patienten samtidigt och kommer överens om hur vården ska gå till. Det kan vara allt från onkologi, kirurgi och mammografi till patologi och plastikkirurgi. Vilka specialiteter som kopplas in bestäms utifrån patientens sjukdomsbild och behov. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset är man hoppfull att arbetssättet ska leda till bättre bemötande och kortare ledtider.
– Vi tror också att det kommer att vara mindre källor till frustration för alla inblandade, säger Rolf Sandström. Remisser, i den mån de behövs, går över bordet.
Psykosocialt stöd viktigt
Maria Areskoug är inte bara patient utan även ordförande i Bröstcancerföreningen Johanna. De fick tidigt vara med i arbetet med nya Bröstcentrum och har hela tiden understrukit vikten av att det även erbjuds psykologiskt stöd, något de fått gehör för.
– Det handlar inte bara att komma igenom sjukdomen, utan även att komma ut på andra sidan med ett helt liv, säger hon.
Zakaria Einbeigi är överläkare och sektionschef inom onkologi på Sahlgrenska. Han säger att man medveten om att det psykosociala området har varit eftersatt. Man har sett att patienter upplever att de hamnar mellan stolarna även om Zakaria Einbeigi understryker att de medicinska resultaten inte tyder på att så faktiskt sker.
– Vi har nu fått extra resurser för att stärka upp det psykosociala stödet. Vi kommer att anställa fler och jag tror att det kommer att bli bra när de är på plats, säger han.
Arbete under förändring
Precis hur det nya arbetssättet kommer att se ut är ännu inte klart men det kommer att införas successivt under året.
– Det här kommer aldrig att bli helt färdigt, vi kommer ständigt att göra om och förbättra det här, säger Rolf Sandström.
Liknande modeller finns bland annat i Stockholm kan komma att bli vanligare även för andra typer av vård.
– Det är viktigt att kompetensen samlas kring patienten. Jag tror att det är framtiden på så vis att vi kan förbättra, effektivisera och att patienterna känner sig sedda, säger Zakaria Einbeigi.
Maria Areskoug är hoppfull över förändringarna med nya Bröstcentrum även om inte allt löses i en handvändning.
– Det är en lång väg och det finns mycket att göra, säger hon. Det handlar om både livskvalitet och bot. Ibland känner jag att det idag bara handlar om boten, hur man är efter kommer sekundärt.