Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Anderberg och Henrik Kant är några av de bakom projektet. Foto: Zahraa Abdul Reda / TT

Skyddsvallar ska säkra Göteborg mot klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen invigdes den invallning som byggts runt Göta Älv i Hisings Backa som ska skydda området runt älven från översvämningar, orsakade av klimatförändringar samt för det ständiga hotet av jordskred.

Hör Johan Anderberg från SGI och Henrik Kant från stadsbyggnadsnämnden berätta om den nya skyddsvallen i videon ovan.

Marken som ligger närmast Göta Älv i Hisings Backa ligger lågt. Något som gör det extra känsligt för högvatten och översvämningar orsakade av klimatförändringarna. För att skydda de boende och andra fastigheter i området för detta samt risken för jordskred, har Stadsbyggnadsnämnden tillammans med Statens geotekniska institut, SGI, valt att bygga en vall runt älven.

– Göta Älvdalen är det mest skredkänsliga området vi har här i Sverige. Framför allt nu när vi går in i ett förrändrat klimat med mer extremväder, skyfall, höjda vattennivåer och då måste vi skydda de människor och den miljö som finns runt älven, säger Johan Anderberg, Generaldirektör för SGI.

Enligt rapporter från både SKI och MSB finns det redan inom 50 år en stor risk att området kan drabbas av jordskred och översvämningar. Vallen som ska skydda området består dels av en stabilisering av älvkanten, en mur runt älven för att skydda mot höjda vattennivåer samt pumpar som kan sättas i bruk vid översvämning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer