Göteborg är en av de städer i Sverige med sämst luft. Foto: TT

Så smutsig är luften i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilar, personbilar och färjor är några av bovarna till den smutsiga luften i Göteborgsområdet. För en renare luft behöver trafiken och utsläppen minska kraftigt.

Luften vi andas är tyvärr inte särskilt ren. Och föroreningar i luften kan göra oss både sjuka och förkorta vår livslängd. Lagen har satt regler på hur förorenad luften får vara, och Göteborg överskrider just nu de nivåerna vad gäller kvävedioxiod.

För att luften ska bli bättre, framför allt i tätt trafikerade områden där många människor vistas, har ett program med åtgärder tagits fram av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Åtgärderna ska minska halten av kvävedioxid i Göteborg och Mölndal.

Göteborg

– Jämför vi Göteborg med städer i Asien så är det bra luft, men i Sverige är vi en av de städer med sämst luft, vad gäller kvävedioxid, säger Annika Svensson, Luftvårdsexpert på Länsstyrelsen.

Tusentals förtida dödsfall

Kommunerna och Naturvårdsverket har ansvar för att kontrollera att halterna av luftföroreningar inte överskrider gällande regler samt att informera allmänheten om luftföroreningar.

Halterna av kvävedioxid är högst längs de stora trafiklederna, vid starkt trafikerade stadsgator med tät bebyggelse, vid tunnelmynningar och längs södra och norra Älvstranden.

– Vi behöver minska utsläppen från vägtrafik framförallt, det är lastbilar och bilar som orsakar mycket föroreningar, säger Annika Svensson.

Enligt en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet, orsakar luftföroreningar omkring 7 600 förtida dödsfall i Sverige varje år.

Cykla och samåka

Åtgärdsprogrammet är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Mölndals Stad, Västtrafik Trafikverket och Västra Götalandsregionen. Och själva arbetet samordnas av Länsstyrelsen.

– Som privatperson kan man också hjälpa till genom att cykla, samåka och använda bilen så lite som möjligt i de centrala delarna eller välja en miljövänligare bil.

Hur ren kan luften bli?

– Jag tror definitivt att vi kan klara miljökvalitetsnormerna, men det är inte tillräckligt för att skydda alla människors hälsa. Barn är ju extra känsliga, säger Annika Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet