Staden växer mot hamnen. Foto: Uddevalla kommun

Så ska nya området kring Bäveån se ut

Uppdaterad
Publicerad

Bostäder, restauranger, nytt kulturhus och resecentrum. Uddevalla växer från centrum och ut mot hamnen enligt en ny områdesplan som antagits av kommunfullmäktige i Uddevalla kommun.

– Det kommer bli fler som bor och rör sig i stan vilket gynnar handel och kultur, säger Alf Gillberg (S) som är kommunfullmäktiges ordförande i Uddevalla kommun.

Växer mot hamnen

3.500 nya bostäder planeras i centrala Uddevalla för att skapa ett levande område under dygnets alla timmar. Den nya planen sträcker sig från Västerbron och ända ut till Skeppsholmspiren vid stadens hamninlopp. När en stor del av handeln i Uddevallaområdet kretsat kring köpcentret Torp så har centrala handeln i staden utarmats.

– Ska du ha en levande stadskärna i både yttre och inre ring så måste folk bo där också, säger Alf Gillberg.

Läs mer: Ikea utarmar centrum

Nytt kulturhus och resecentrum

Områdesplanen innefattar både hyresrätter och bostadsrätter. I planen finns även nya stråk, arbetsplatser, butiker, restauranger, kaféer, skolor, nytt kulturhus, badhus, stadshus och resecentrum. Än så länge finns ingen prislapp på projektet.

– Nu fortsätter vi med detaljplanen. Det tar ju givetvis några år innan allt blir verklighet, säger Alf Gillberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.