På Trollhättan stads hemsida ligger tre förslag på hur Drottningtorget kan se ut i framtiden. Foto: SVT

Så kan Trollhättans nya torg bli

Uppdaterad
Publicerad

Drottningtorget i Trollhättan står inför att få en rejäl ansiktslyftning. Tre förslag har tagits fram till hur torget kan se ut i framtiden.

Fontän, ett gäng busshållplatser, bänkar och öppen stenbelagd yta. Det är ungefär det som är Drottningtorget i Trollhättan är idag.

Sedan många år tillbaka har frågan stötts och blötts om hur ett nytt torg ska utformas – nu är förslagsprocessen snart i hamn.

I tre korta filmer presenterar nu Trollhättans stad arkitekternas alternativ, Det gröna torget, Vardagsrummet och Framtidens torg, som man vill ha medborgarnas åsikt om.

– Vi vill att folk ska berätta vad de tycker, tanken är väl att det ska bli en kombination av de tre alternativen, säger Josefin Åkesson, kommunikatör vid stadbyggnadsförvaltningen.

Minecraft-torg

Medborgardialogen har varit en viktig del i skapandet av förslagen. Under förra året pågick en husvagnsturné och för att få med de yngre invånarna arrangerades ett Minecraft-lan där uppmaningen var att bygga det nya torget, bland annat.

– De flesta som jag pratat med är positiva till att det ska göras om, sedan finns de dem som tycker att torget duger som det är. Men de allra flesta tycker att vi ska göra om det, säger Josefine Åkesson.

40 miljoner till nybygget

Filmerna, som i Trollywoodanda, hade rödamattan-premiär idag, ska visas tillsammans med en utställning fram till den 14 maj – därefter ska ett underlag tas fram för politiskt beslut.

Det färdiga förslaget ska presenteras på stadens hundraårskalas, den 21 augusti, och förhoppningen är att byggstart kan ske under 2017.

Sammanlagt 40 miljoner kronor är avsatt till ombyggnaden under 2017 och 2018.

Kravlistan: Det här måste finnas på torget

Grönska

Vatten

Flexibilitet

Uppmuntrar till lek

Möjlighet till torghandel

En anpassningsbar byggnad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.