Foto: SVT

Så ska världen få upp ögonen för Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska föreningen Vänersamarbetet, som består av de 13 kommunerna runt sjön, drar nu igång projektet Lake Vänern grand tour. Genom att koppla samman de upplevelser som Vänern har att erbjuda hoppas man underlätta tillgängligheten för besökare och locka fler.

I dag kan det vara svårt som besökare att hitta information om de leder, upplevelser och smultronställen som finns runt Vänern eftersom sjön delas av 13 kommuner och två län.

Lake Vänern grand tour är ett pilotprojekt som ingår i en nationell satsning för att utveckla landsbygden. Med hjälp av så kallade ”Väner-entréer” placerade vid lämpliga platser runt sjön där leder möts ska turister och lokalbefolkning kunna få en bra bild av vad som finns att välja på.

– Vi ska inte hitta på nya saker utan i första hand koppla ihop och visa det som redan finns, säger Laila Gibson som är verksamhetssamordnare.

Långsiktigt samarbete

Det kan handla om friluftsliv, gästhamnar, cykelleder, butiker, restauranger och övernattningsmöjligheter

Projektet har en budget på fyra miljoner kronor och finansieras av Jordbruksverket, Region Värmland, Västra Götalandsregionen och kommunerna runt Vänern. Finansieringen gäller för tre år men Laila Gibson understryker att Lake Vänern grand tour ska ses som startskottet på ett långsiktigt samarbete och inte bara ett projekt.

– Vi säger ofta att Vänern har så mycket potential, men då är det viktigt att vi gör något av den potentialen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.