Så skyddar begagnade julgranar Göta älvs strandkant mot erosion

Publicerad

Nu testar Statens geotekniska institut om julgranar uppsatta som en barriär, skall kunna skydda Göta älvs strandkant mot erosion och även hjälpa växter och djur.

Sedan slutet av förra året finns det en 50 meter lång barriär gjord av julgranar i Göta älv mellan Kungälv och Göteborg, strax söder om Jordfallsmotet. Det är Statens geotekniska institut (SGI) som testar om man på det sättet kan skydda Göta älvs strand från erosion.

– Stranderosion kan leda till ras och skred vilket är ett stort problem i Göta älvdalen. Så det här projektet finansieras av ett stort arbete som SGI har att skredsäkra älven, säger Per Danielsson, nationell samordnare stranderosion SGI.

Global trend

Tanken att använda organiska material som skydd mot fartygsvågor och starka vattenflöden kommer från England och USA. Nu vill man se om det fungerar här.

– Det är en global trend och se om man kan bygga med naturen och inte mot naturen, säger Per Danielsson.

Därför har SGI packat ungefär 500 julgranar i barriären som är tänkt att fyllas på varje år med gamla uttjänta julgranar.

– Tanken är att det skall bli ett kretslopp. Vi samlar in julgranar efter jul och lägger i dem i erosionsskydden, säger Per Danielsson, nationell samordnare stranderosion vid Statens geotekniska institut, SGI.

Om ungefär fem år räknar med att veta om metoden är ett effektivt sätt att minska skredrisken och gynna den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.