Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Emmy Ottosson

Så tar du hand om dina föremål – utställning lyfter gamla metoder för lappning och lagning

Publicerad

Recycling, upcycling och renovering – på Tidaholms museum blickar man bakåt i historian för att inspirera till återbruk och mer hållbar konsumtion.

– Det finns bra saker vi kan lära av historien, de var bättre på vissa saker då, säger museiintendenten Anja Praesto.

I utställningen Lappat och lagat visar man upp söndriga strumpor som skarvats ihop, stolar lagade med hästskor och porslinstallrikar sammanhäftade med klamrar – metoder vi idag nästan helt glömt av men som man hoppas kan inspirera i den pågående upcyclingtrenden.

Kläder och föremål ses ofta som slitvaror, går en strumpa sönder köper man hellre en ny än att laga den, något som man förr i tiden inte kunde göra på samma sätt.

– Det var för dyrt att köpa nytt så det blev att ta vara på sina saker, säger museiintendenten Anja Praesto.

Men hon tror att upcyclingtrenden kan få ett uppsving, inte bara av miljöskäl men också som följd av det ekonomiska läget.

– Med ränteläget, inflationen och matpriserna behöver vi tänka mer ekonomiskt, då är det absolut viktigt att handla mindre och laga mer.

Se Anjas bästa tips och produkten som är ett måste för den som vill laga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.