Klass 9G2 ville tjäna in pengar och samtidigt göra miljön en tjänst. Foto: SVT/TT

Så tjänade klassen pengar och gynnade miljön samtidigt

Publicerad

När klass 9G2 på Kristinebergsskolan i Åmål skulle samla in pengar till klasskassan ville de också göra miljön en tjänst. – Det är framförallt vår framtid som påverkas därför är det smart att göra något för miljön, säger Sara Thorén, en av eleverna i klassen.

För att tjäna pengar sålde klassen klimatkompensation i form av träd och solceller. Vid varje försäljning gick en andel av pengarna till klasskassan. Träden planterades sedan av ett företag i utsatta delar av världen och solcellerna hamnade i solcellsanläggningar i Sverige.

– Vi kände inte riktigt för att sälja kakor utan ville göra något som påverkade miljön, säger Sara Thorén.

Totalt tjänade klassen ihop 4 000 kronor på försäljningen. De tilldelades även ett klimatpris för sin insats och vann därmed ytterligare 5 000 kronor. Innan skolavslutningen ska klassen köpa mat och campa vid en badplats för pengarna.

Fick förklara begreppet

Men det var inte helt lätt att få Åmålsborna att förstå varför de skulle köpa produkterna.

– Man fick förklara begreppet först. Det var lite krångligt och många visste inte var det innebar men till slut gick det bättre och bättre. Vissa var jätteglada medan andra inte fattade någonting och inte alls ville köpa, säger Sara Thoren. 

Är ni oroliga och tänker mycket på miljön i klassen?

– Inte hela tiden men det finns ju stunder som man är lite orolig. Ibland känns det som att det händer något men ibland som att utvecklingen står helt stilla. Då blir man såklart orolig eftersom det är vår framtid.

Ingen djupgående undervisning

I skolundervisningen tycker hon att klassen har fått lära sig grundläggande om miljön. Men något djupare undervisningen tycker hon inte att det har varit.

– Vi har ju gått igenom det men har inte handlat så mycket om konsekvenserna eller hur allvarlig situationen är.

Vill du ha en bredare undervisning om miljön?

– Det skulle ju göra att folk får mer förståelse om hur allvarligt det här är, så det hade ju såklart varit bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.