Från och med den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar utanför restauranger och kaféer. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och dessutom vattenpipor som inte innehåller någon tobak. Foto: Privat

S-politikern om nya tobakslagen: Dom får väl utöva sin kultur hemma

Publicerad

Liberala ungdomsförbundet kritiserar den nya tobakslagen och menar att staten riskerar att lämna öppet för en svart marknad.
Men Socialdemokraterna försvarar den nya lagen med näbbar och klor.
– Ingen ung människa ska bli nikotinberoende och för att nå dit så behöver vi begränsa rökningen så mycket som möjligt, oavsett vad man röker, säger Kristina Nilsson (S), gruppledare i socialutskottet.

Kristina Nilsson, (S) säger att målet med den nya lagen är ett rökfritt samhälle.

– När du sitter och röker oavsett vad du röker så är det en form av rökning och jag vill inte att en enda ung människa ska bli beroende av rökning och därför vill jag att vi ska röka i så liten utsträckning som möjligt, säger Nilsson.

Även om det inte är nikotin som röks?

– Absolut, även då för det vet inte den unga som ser röken, vi kan ha roligt utan rök.

”Vi ska ha ett rökfritt samhälle”

Kaféägarna säger att vattenpipan är en viktig del  i deras kultur, hur ser du på det?

– Jag är inte så insatt i den formen av kultur, men dom får väl  utöva den hemma i sina egna bostäder, säger Kristina Nilsson och fortsätter:

– För mig är det viktigaste att jag kan se de människor som lider av rökrelaterade sjukdomar i ögonen och säga till dem att jag gör vad jag kan för att vi ska ha ett rökfritt samhälle så snart som möjligt.

Soroush Rezai, distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet är emot det nya lagförslaget och menar att kaféer som erbjuder vattenpipa är ett bra alternativ för människor som inte vill vistas på platser som serverar alkohol.

– Om man säger att man vill åt företeelsen men att det går bra att röka hemma så faller argumentet och det är problemet med dessa företeelser, säger Soroush Rezai.

”Kan ge en motsatt effekt”

Souroush Rezai säger att det viktigaste för honom är att så få människor som möjligt råkar illa ut.

– Vill man röka, snusa eller dricka har inte staten med att göra. Staten behöver vara redo med att hjälpa till när någon råkat illa ut men inte ta generella beslut för det kan ge en motsatt effekt. Det som kan hända är att det kommer till en svart marknad istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer