Samtliga riksdagspartiers partisymboler. Foto: bildmontage

Så vill riksdagspartierna lösa bristen på vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen inom vården är stor. Här redovisar riksdagspartierna hur de vill råda bot på problemet på riksnivå.

Vi skickade ut en fråga till samtliga riksdagspartier: ”Vad vill ditt parti göra på riksnivå för att råda bot på personalbristen inom vården?”

Här är de svar vi fått in:

Vänsterpartiet:

Foto: Vänsterpartiet.

Tillgång till personal med rätt kompetens är en ödesfråga för en jämlik hälso- och sjukvård. Vi måste skapa förutsättningar för att erfaren personal ska vilja stanna och få förutsättningar att göra ett bra jobb. Den demografiska utvecklingen ställer krav inför framtiden på att ta hand om en ännu högre andel äldre patienter och att klara sjukvården också på landsbygden.

Det krävs ett helhetsgrepp för att trygga sjukvårdens personalförsörjning i hela landet både i närtid och i framtiden i form av en långsiktig kompetensförsörjningsplan som analyserar situationen och kommer med konkreta förslag på kort och lång sikt. Denna bör tas fram i samarbete med landets främsta experter samt fackföreningar.

Foto: Centerpartiet

Centerpartiet:

Centerpartiet vill satsa på ett nationellt sjuksköterskelyft på totalt 4 miljarder för att stärka upp och se till att det blir mer personal i vården:

• 600 miljoner kronor för att fler sjuksköterskor ska kunna få betalt under specialistutbildningen

• En examenspremie på 60 000 kronor för dem som tar sjuksköterskeexamen från och med 2019 och som arbetat fem år som sjuksköterska

• 400 miljoner kronor per år på särskilda karriärtjänster för sjuksköterskor, i likhet med vad som genomförts inom läraryrket. Det motsvarar 5 000 kronor högre lön i månaden för 5 000 sjuksköterskor

Sverigedemokraterna:

Vi vill förbättra arbetsmiljön och villkoren samt höja vårdyrkets status. Vi gör stora satsningar på vårdpersonal i vår budget, dels för att göra yrket attraktivt, dels för att locka tillbaka de som har slutat. Vi anser att det är bra att öka antalet utbildningsplatser men det kommer inte att hjälpa när personal ändå slutar för att de inte orkar med dagens arbetstider och arbetsvillkor.

• Kompetenslyft för sjuksköterskor

• Undersköterska ett legitimationsyrke

• Vårdservicepersonal inom sjukvården, samt vårdnära administratörer (läkarsekreterare)

• Utökad möjlighet till heltid i offentlig sektor, samt utökad rätt till deltid

• Avveckling av de ofrivilligt delade turerna och skiftarbete

Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet:

Det behöver utbildas fler läkare, sjuksköterskor och psykologer och regeringens personalsatsning på vården behöver fortsätta. Vi behöver även förbättra arbetsmiljön inom vården, både för att få fler att stanna kvar i yrket och få fler att välja yrket.

En viktig del i detta är att låta sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra yrkesgrupper inom vården ta ett större ansvar för sina patienter. Det skulle utnyttja deras kompetens till fullo och samtidigt avlasta läkarna.

Vi vill även fortsätta satsningarna på att låta sjuksköterskor få lön under tiden som de vidareutbildar sig.

Moderaterna:

Att råda bot på personalbristen kräver flera åtgärder. Arbetsmiljön behöver förbättras, och vårdens medarbetare behöver få mer inflytande över sin arbetssituation, speciellt vad gäller arbetstider.

Vi avsätter även resurser för fler utbildningsplatser för vårdyrkena, bland annat 150 fler platser för barnmorskor. Vi satsar 400 miljoner kronor för att fler sjuksköterskor ska kunna utbilda sig till specialistsjuksköterska med full lön.

Det behöver också löna sig bättre att arbeta som sjuksköterska, genom högre löner och sänkt skatt på arbete.

Socialdemokraterna:

Foto: Socialdemokraterna

• Mål om 14 000 fler anställda i vården till 2022

• Fler sjuksköterskor ska få läsa till specialister med studielön eller utbildningsanställningar

• Vi vill investera 500 miljoner kronor per år för att förstärka ambulanssjukvården och bygga ut täckningen med ambulanshelikoptrar i landet så att responstiden på alla larm kan kortas i hela Sverige

• Vi vill också satsa en halv miljard årligen på en ny och utvecklad cancersatsning där man fortsätter att korta väntetiderna och bygger ut de sex regionala cancercentra

·Prioritera investeringar i vården över skattesänkningar och privatiseringar.

Liberalerna:

Foto: Liberalerna

Liberalerna anser att det behövs fler utbildningsplatser i hela vårdsystemet. Kvalitén i utbildningen för sjuksköterskor och undersköterskor behöver förbättras och samordnas på nationell nivå.

Men för att fler ska kunna utbildas måste det finnas praktikplatser. Därför måste vården kraftsamla för att behålla erfaren personal som kan handleda nyutexaminerade.

Erfaren personal måste ha bättre löneutveckling för att vilja stanna kvar, ta ansvar och utveckla vården.

 Kristdemokraterna:

Det är främst en föråldrad vårdorganisation som skapar personalbrist. 21 landsting är slöseri med skattemedel och de är inte alltid bra arbetsgivare. Staten ska ta över huvudansvaret för sjukvården. Då kan resurser, vårdpersonal och utrustning användas bättre.

 Arbetsmiljön ska förbättras. Läkare ska få mer tid för patienter. Vårdserviceteam ska avlasta personal med det som inte kräver längre vårdutbildning. Prestationsersättning ska stimulera arbetssätt som minskar överbeläggning. Fler specialistsjuksköterskor ska utbildas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.