Foto: TT

Saab-anställda får dela på 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutades Saab automobils konkurs, nästan på dagen tio år sedan konkursen var ett faktum. Det är en av de största konkurserna i Sverige. Konkursförvaltarna föreslår att de anställda får dela på 17,7 miljoner.

De 3 000 anställda föreslås få en utdelning på 17,7 miljoner kronor. Hur mycket var och en får kommer att variera beroende på vad man hade för lön. Det har redan skett utbetalningar och totalt kommer de ha fått dela på 81 miljoner.

Men det kan dröja innan de anställda får pengar. Det är Vänersborgs tingsrätt som slutgiltigt fattar beslut.

– Även om allt går som på räls så får ingen betalt förrän nästa höst, sade Anne-Marie Pouteaux, en av konkursförvaltarna på en presskonferens under tisdagen.

Astronomisk summa

När Saab gick i konkurs den 19 december 2011 möttes konkursförvaltarna av en brist på nästan tio miljarder.

– En astronomisk summa och vi hade en blygsam plånbok till vår disposition. Det fanns 20-30 miljoner i bolaget och vi räknade med att det kostade tio miljoner per vecka, konkursförvaltare Hans L. Bergqvist vid tisdagens presskonferens.

Konkursen berörde tre bolag varav Saab Automobile var det största. I Saab Tools fick alla fordringsägare betalt med ett överskott. Saab Powertrain fick de prioriterade fordringsägarna betalt och när det gäller Saab Automobile föreslås de prioriterade få full betalning och de oprioriterade få 11 procent.

En halv miljard i lönegarantier

Den anställda har fått lönegarantier från staten på totalt 466 miljoner i samband med konkursen. Av detta får staten endast tillbaka runt 11 procent.

– Staten gör inte gällande ett högre krav, säger Anne-Marie Pouteaux.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.