Personal på akuten på Sahlgrenska mår dåligt. Stressen och frustrationen är stor, enligt en arbetsmiljö-anmälan. Foto: TT

Facket larmar: Kris på Sahlgrenskas akut

Uppdaterad
Publicerad

Vårdplatsneddragningar har lett till en ohållbar arbetsmiljö på akutmottagningen vid Sahlgrenska i Göteborg, enligt representanter för flera fackförbund. Nu larmar man om att patientsäkerheten är kraftigt hotad.

Personal på akuten på Sahlgrenska mår dåligt. Stressen och frustrationen är stor, skriver flera fackliga skyddsombud i en arbetsmiljö-anmälan.

Den höga patientinströmningen i kombination med att patienter blir kvar länge i väntan på avdelning gör att personalen inte anser sig hinna med viktiga arbetsuppgifter. Och det här riskerar att gå ut över patienterna.

”Många patienter utreds och behandlas i hög grad på akut- och olycksfallsmottagningen, AKOM, på grund av platsbristen. Patientsäkerheten upplevs som kraftigt hotad vilket leder till en stor etisk stress hos personalen”, skriver skyddsombuden i anmälan.

”En utmaning att lösa”

Verksamhetschefen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göran Matejka, har tagit del av anmälan och håller med om en del av innehållet:

– Det är klart att mycket som skrivs är korrekt. Vi ska som arbetsgivare upprätthålla en god arbetsmiljö och det avser vi ju att göra, säger han.

Enligt honom handlar det inte om att vårdplatser har tagits bort permanent, utan om att det saknas personal på vissa slutenvårdsavdelningar.

Men att situationen skulle äventyra patientsäkerheten håller han inte med om.

– Den problematik som lyfts fram är ju en utmaning att lösa, helt enkelt, säger han.

Kräver en handlingsplan

Nu kräver ombuden en skriftlig handlingsplan, som de själva vill vara med och utforma. Redan i anmälan nämns en rad förslag till förändringar. Bland annat vill man att arbetsgivaren skall bestämma ett maxantal patienter som får vistas på AKOM, samt se över platssituationen på Sahlgrenska.

Om inget görs tas ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

SVT har under dagen sökt men inte lyckats nå de fackliga skyddsombuden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.