Forskare på Sahlgrenska akademin deltar i ett stort forskningsprojekt som ska utveckla nya vacciner mot ebola. Foto: SVT

Sahlgrenska forskar efter ebolavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Sahlgrenska akademin deltar i ett stort forskningsprojekt som ska utveckla nya vacciner mot ebola. Även om epidemin i Västafrika nu ser ut att klinga av så behövs vacciner i framtiden.

EU satsar omkring två miljarder kronor på åtta forskningsprojekt i världen som ska utveckla, tillverka och administrera nya vacciner och diagnosmetoder för sjukdomen. Ett av projekten finns på Sahlgrenska där ambitionen är att få fram ett verksamt och säkert vaccin mot ebola.

Den första ebolaepidemin bröt ut 1976 i Sudan och följdes av ett utbott i Zaire (nuvarande Kongo). Därefter har det varit 24 olika utbrott. Totalt smittades då 1700 personer i dessa utbrott. Men nu vid det senaste utbrotten har mer än 21 000 smittats och mer än 8 000 har dött.

Risk för nya utbrott

 Men även om detta utbrott kommer att klinga av med tiden så finns stor risk att vi kan få ytterligare nya utbrott, säger Ali Harandi forskare vid Sahlgrenska akademin. Det är viktigt att vi är beredda.

Vaccinet som det forskas på i Göteborg har visat sig ha full skyddseffekt för apor mot ebola – nu testas vaccinet på människor.

 – Jag hoppas på att vi kan stoppa ebolan, säger docent Ali Harandi. Historien visar att vaccinationer är den största framgången i den medicinska forskningen. Vi har räddat miljontals liv under de senaste 50 – 60 åren genom att använda olika vacciner – även vid tillfällen då sjukdomar ansågs obotliga.

Vaccin har bidragit till att människor kan må bra – det har inte bara räddat liv utan också ökat livskvaliten. Vi ser hoppfullt på att kunna bekämpa ebolan, säger Ali Harandi vid Sahlgrenska akademin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.