Sahlgrenska universitetssukhuset vädjar nu till allmänheten om att hålla sig till restriktionerna. Foto: TT

Sahlgrenska larmar: ”Läget är mycket ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska universitetssjukhuset larmar idag till media om att läget på sjukhuset är mycket ansträngt för all typ av vård. Antalet inneliggande patienter med konstaterad covid-19 ökar, samtidigt som nivån av patienter som söker annan typ av vård är hög.

Enligt sjukhuset är det ett högt flöde av covidpatienter, samtidigt som tillströmningen av patienter som söker icke-covidrelaterad vård ligger på en normal nivå.

– Det är en tydlig skillnad från i våras när vi märkte att färre akutpatienter sökte sig till oss, säger Thomas Brezicka, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Coronapandemin

Sjukhuset vädjar nu till allmänheten om att hålla sig till restriktionerna och göra vad man kan för att minska smittspridningen.

– De beslut vi tar idag kommer få effekt inom 2-4 veckor och det är därför av allra högsta vikt att var och en tar sitt egna personliga ansvar för att underlätta för personalen som sliter dygnet runt, säger han.

Påfrestande läge för vårdpersonalen

Enligt sjukhuset är läget för personalen mycket påfrestande.

– Många jobbar extra och det handlar nu om jobb som utförs utanför normala prestationskrav. Det är otroligt slitsamt och många gör personliga uppoffringar för att få arbetet att gå runt. Det är därför viktigt att alla påminns om att det inte bara är människor med covid-19 som lider psykiskt, personalen gör det också, säger Thomas Brezicka.

Sjukhuset uppmanar allmänheten att noga följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att hålla avstånd, sprita och tvätta händerna, hålla sig i karantän om man själv eller någon i ens hushåll är smittade och att testa sig om man misstänker smitta.

I oktober införde Västra Götalandsregionen lokala restriktioner mot covid-19. Ser smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättade om det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet