Starta klippet för att höra Mattias Bjarnegård, SU-chef med ansvar för det område där beroendevården ingår, förklara varför man måste spara och effektivisera. Foto: SVT

Sahlgrenska om kritiken mot beroendevården: ”Effektiviseringskrav”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Bjarnegård är chef för det område inom Sahlgrenska där beroendevården ingår. Han berättar att de har haft ett kraftigt ökat patientantal inom beroendevården de senaste åren, och att de därför måste effektivisera verksamheten.

– Vi behöver bedriva sjukvård för de pengar vi har, säger han.

I klippet ovan kan du höra vad Mattias Bjarnegård säger om de anställdas kritik om att beroendevården blivit allt mer akut och mindre förebyggande.

Den som är ansvarig för SU:s beroendevård på lägre nivå, under Bjarnegård, är Jörgen Vennsten. När Sahlgrenska behöver spara så har han fått på sitt bord att spara 16 miljoner kronor. 

– Mitt jobb är att försöka göra det bästa med de medlen vi har till buds. Vid förändringar som dessa försöker vi tillvarata det som är bra och hitta samordningsvinster, säger Jörgen Vennsten, chef för SU:s beroendevård.

”Särskilda ingångar för kvinnorna”

När det gäller att Team kvinnors lokaler kan slås ihop med öppenvårdsmottagningen så menar han att de arbetar för att fortsätta kunna ha skilda lokaler för kvinnorna, så att de inte ska riskera att behöva möta förövarna på mottagningen.

– Tanken är att fortfarande kunna säkerställa särskilda ingångar för kvinnorna, säger han.

Dagvårdsavdelningens patienter på Högsbo sjukhus, som också kommer tas bort enligt förslaget, kommer istället få söka sig till öppenvården.

– De patienterna kommer tas om hand i vår öppenvård, säger Jörgen Vennsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.