Foto: SVT

Sahlgrenska provflyger med drönare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin i Sverige har nu en drönar-transport mellan två sjukhus testats. På lördagen flögs blodprover med drönare från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Mölndals sjukhus, förvisso var det inte riktigt blod som flögs under premiärfärden – men om fem år kan den här verksamheten vara en realitet.

Ljudet är bekant, den surrar nästan ilsket som en arg humla. Sakta närmar den sig marken och bordet den ska landa på. Den rör sig på samma sätt som allt fler vanliga drönare runt omkring oss gör nuförtiden, lite avvaktande som om en människa någonstans i närheten ser vad den gör och sakta manövrerar för att hitta rätt position.

Men den styrs inte av en människa, utan använder sig av autonom, dvs självstyrande teknik och den har lärt sig att hålla undan för de eventuella hinder som dyker upp.  Men det tog ett tag innan Transportstyrelsen gav sitt tillstånd för att köra drönare i stadsmiljö utom synhåll från operatören.

Om man nu tänker sig ett skräckscenario, plötsligt blir det en kastvind, så kraschar alltihop och viktiga blodprov är förlorade?

– Det hoppas vi naturligtvis inte ska hända, säger Mats Sällström, vd på Everdrone.

– Det är därför vi gör den här typen av tester och det här ju bara en lite pusselbit som vi lagt idag mot ett väldigt säkert system. Vi tror att det här kommer att ge högre säkerhet till exempel jämfört med hur man transporterar blod i dag.

Symbolisk last

I dag har den ingen viktig last, bara symbolisk med tre provrör, men i framtiden kan den komma att användas för att ge snabbare transporter mellan sjukhusen som tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tror du att det här är ett system som kommer?

– Svårt att säga att det skulle hamna i min verksamhet, säger Marie Löfgren, ansvarig för blodtransporter vid SU. Men det som är viktig är få utvecklingen att gå framåt och använda det här som ett transportmedel som vi tror på.

– Drönare kommer ju att komma och var ska de då användas? Det vågar jag inte sia om, men som ett komplement till biltransporter så tror jag att drönare som transportörer är ett tänkbart framtidsperspektiv, absolut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.