Verksamhetschef Corinne Pedroletti beklagar att Anna inte fick BB-plats. Foto: SVT

Sahlgrenska svarar på förlossningskritiken

Uppdaterad
Publicerad

Anna Sörmark betraktades som omföderska trots att hon tidigare förlösts med kejsarsnitt. Det var fel, uppger Sahlgrenska som nu ska utreda händelsen.

Igår berättade vi om Anna Sörmark, som nyligen födde sitt andra barn på Östra sjukhuset. I enlighet med Sahlgrenskas nya riktlinjer för omföderskor skickades hon hem efter åtta timmar.

– Jag förstår att det kan finnas de som vill lämna tidigt. Men jag förstår inte varför man inte får välja. Det är som att man nästan måste dö för bli tagen på allvar, sa Anna när SVT Nyheter Väst intervjuade henne under torsdagen.

Utreder händelsen

Nu visar det sig att sjukhuspersonalen gjort fel i Annas fall. För enligt verksamhetschef Corinne Pedroletti ska en kvinna som tidigare förlösts med kejsarsnitt betraktas som förstföderska. Och alla förstföderskor ska erbjudas en BB-plats.

– I det här fallet beklagar vi att patienten inte ebjudits BB-plats i enlighet med våra rutiner. Ansvariga på avdelningen kommer att följa upp händelsen under dagen, skriver Corinne Pedroletti i en kommentar.

I en tidigare intervju med SVT Nyheter Väst betonade verksamhetschefen att man tar oroliga omföderskor på allvar och att det finns en flexibilitet om mamman känner sig ängslig för att gå hem tidigt, trots att allt gått bra.

Den flexibiliteten kände dock inte Anna Sörmark av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet