Sälen Ellen – kan ha varit äldst i Sverige. Foto: Göteborgs stad

Sälen Ellen blev 39 år – avled idag

Publicerad

Under torsdagen avled sälen Ellen, som blev rekordgammal; 39 år.

Sälen Ellen föddes i akvariet i Bergen i Norge för 39 år sedan, tillbringade därefter en tid på Skansen i Stockholm och kom till Slottsskogen i Göteborg 1990.

I 27 år har Ellen simmat omkring i säldammen i Slottsskogen till stor glädje för barnfamiljerna som brukar gå dit.

Ovanligt gammal

Den normala åldern för knubbsälar i skyddad miljö är 30 år så att Ellen nådde så hög ålder som 39 är mycket ovanligt.

– Det visar att hon har trivts hos oss här i Slottsskogen, annars hade hon inte blivit så gammal, säger Paulina Sjöholm, tillförordnad djuransvarig i Slottsskogens djurpark.

Ville inte simma

Hon berättar att Ellen varit relativt pigg för sin ålder och att hon så  sent som i förra veckan åt med god aptit. Men  efter utfodringen på torsdagsmorgonen märkte personalen att det inte stod rätt till med Ellen. Sälen låg kvar på utfodringsplatsen och ville inte simma iväg, som hon brukar.

– Hon var hängig och mådde inte bra, säger Paulina Sjöholm.

Och när veterinären undersökt den gamla sälen så tog man beslutet att avliva henne.

Ellen har fått många kutar genom åren och två av dem, Labba och Hälla, kommer att fortsätta att simma runt i säldammen. Totalt finns det fyra sälar i dammen i Slottsskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer