Ungdomslägenheterna kommer att ligga i Guldheden i Göteborg. Foto: Riksbyggen

Säljer ettor till unga i centrala Göteborg för 95 000 kronor

Publicerad

Sex ettor i centrala Göteborg ska säljas för 95 000 kronor styck till unga vuxna som behöver en bostad. Detta för att göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det är Riksbyggen som ska bygga 132 lägenheter i Guldheden i Göteborg varav sex ska säljas som fullvärdiga bostadsrätter för 95 000 kronor till unga vuxna. För att få köpa en av dessa lägenheter måste köparen vara mellan 18 och 30 år. Köpare som inte har ett förstahandskontrakt kommer också att prioriteras.

– Det är en svår situation för många unga vuxna på bostadsmarknaden. Särskilt i storstadsregionerna är det svårt. Vi försöker hitta lösningar för att kunna underlätta för den här målgruppen, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

Högre månadsavgift

Lägenheterna har alltså en låg insats men får istället en högre månadsavgift per kvadratmeter jämfört med de traditionella bostadsrätterna i föreningen.

Finns det ingen risk att de här lägenheterna kommer att hyras ut i andrahand för ockerhyror?

– Dels finns det reglerande lagar kring andrahandsuthyrning och så måste styrelsen i bostadsföreningen ge ett godkännande. Jag är ingen expert på de sakfrågorna men bedömer inte att det skulle vara högre risker här än för vilken bostadsrättsförening som helst, säger Martin Lundblad.

Stort intresse

Om någon vill sälja sin ungdomslägenhet ska hen inte kunna ta ut mer betalt. Säljaren får räkna upp priset med förändringen för konsumentprisindex för den period som säljaren ägt lägenheten.

Försäljningen av lägenheterna startade under tisdagen.

– Intresset har varit stort och det visste vi sedan innan. Det visar på ett stort behov av bostäder för målgruppen, säger Martin Lundblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.