Nabila Abdul Fattah samlade in över 25.000 kronor på bara några timmar. – Vi behöver den här glädjen och gemenskapen, säger hon. Foto: Haval Mulla Nazar

Samlade pengar för att stoppa avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Hot om tunga böter fick flera dansgrupper att hoppa av. Då tog debattören Nabila Abdul Fattah saken i egna händer. På några timmar samlade hon ihop summan för att stoppa avhoppen i årets Hammarkullekarneval.

Varje vår är det dags. Dags för den stora folkfesten Hammarkullekarnevalen. Sedan 1974 fylls Hammarkullens gator med människor, dans, mat och färgsprakande kläder. Men inför årets karneval kom ett viteshot från Miljöförvaltningen, om ljudnivåerna blir för höga. Totalt handlar det om en kostnad på 25.000 kronor för karnevalen.

– Det är 10.000 kronor i böter i år och närmare 15.000 kronor i lönekostnader för miljöinspektörerna som vi måste betala då vi åkte dit förra året, säger festivalgeneralen Tony Parath.

Oron över böter fick flera dansgrupper att hoppa av. Då fick krönikören och exilgöteborgaren Nabila Abdul Fattah, som är uppvuxen i Hammarkullen, en idé.

– Efter allt som hänt och mordet i Lövgärdet så längtade man till karnevalen på ett annat sätt. Jag tänkte att ”ni kan inte ta karnevalen ifrån oss”. Det får inte falla på 25.000, säger hon.

”Hammarkullen får känna sig mallig”

– Den största summan jag fick in var 5.000 kronor och den minsta 18 kronor, säger Nabila Abdul Fattah. Foto: Privat

Under söndagskvällen skrev hon en Facebook-inlägg där hon förklarade sin kärlek för karnevalen och uppmanade människor att swisha pengar för att få ihop summan på 25.000 kronor. Vid lunch på måndagen kom ett nytt inlägg: ”25.100 KR ÄR INSAMLADE!!! JAG DÖR VAD NI ÄR BÄST!”

– Jag vill gråta och äta frukost. Jag har varit så stressad och fokuserad på insamlingen att jag glömt äta, säger en uppenbart glad Nabila Abdul Fattah.

Hur viktig är karnevalen för Göteborg?

– Jag tror aldrig vi kommer förstå hur viktig den är. Hammarkullen, som den stigmatiserade förorten den är, får känna stolthet och känna sig mallig, att folk kommer till dem. Det händer inte ofta, därför är karnevalen jätteviktig, säger hon.

LÄS MER: Hammarkullekarnevalen firar 40 år

”Inte rättvist för kulturen och människorna”

Nabila Abdul Fattah vill inte att kulturen ska bli en fråga om klass och pengar.

– Jag förstår miljöförvaltningen, de gör sitt jobb. Det är bra att de är måna om folks hälsa, hörsel och så vidare. Men konsekvensen blir en klyfta i vilken kultur som har råd att höras i det offentliga. Karnevalen är inte de enda som överstiger nivåerna, men de som inte har råd att vara kvar försvinner och kvar blir de stora giganterna. Det är inte rättvist för kulturen och människorna.

Kommer du själv gå på karnevalen?

– Hell yeah, jag kommer hänga vid langos-stånden, säger Nabila Abdul Fattah.

Årets Hammarkullekarneval är 26-28 maj.

SE VIDEO FRÅN KARNEVALEN: Se hela Hammarkullekarnevalen

Fakta: Hammarkullekarnevalen

”Den årliga publiken på många tusen kommer från hela Göteborg och andra platser i Sverige. Här kan du njuta av dans och musik från nästan hela världen, med en mix av allt från samba och salsa till svensk folkdans.

Karnevalen är sedan 1974, en årlig tradition i Hammarkullen. Karnevalen startades av ungdomar och vuxna genom ”Frisco projektet” på Hammarkullens fritidsgård, då den första vårkarnevalen anordnades.

I slutet på 70-talet gjorde karnevalen ett uppehåll på 2 år. Sedan 1979 har de latinamerikanska föreningarnas deltagande med speciella danser och karnevalsdräkter satt en speciell prägel på karnevalen.

För varje år har arrangemanget växt och utvecklats till det som idag är en mångkulturell folkfest som blivit en gemensam angelägenhet. Det är lätt att förstå att Hammarkulleborna är stolta över ”sin” karneval och sin stadsdel.”

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.