Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör yrkesfiskaren Magnus Eriksson om vilka saker han draggat upp – i klippet. Foto: Richard Veldre / SVT

Tusentals spöktinor hittade i Bohuslän – vill leta överallt

Uppdaterad
Publicerad

Förlorade fiskeredskap vållar död och lidande på havets botten. Varje år avsätts miljoner för att låta yrkesfiskare dragga efter redskap. Behovet är omfattande – och nu siktar man på att leta efter spöktinor i fler kommuner.

– Jag tror inte man förstår hur det ser ut egentligen, säger yrkesfiskaren Magnus Eriksson.

Hör yrkesfiskaren Magnus Eriksson i klippet om vilka saker han draggat upp.

Projektet sjösattes i Sotenäs kommun för nästan fem år sedan. Sedan dess har det vuxit och nu är yrkesfiskare från både Lysekil och Tanum engagerade i projektet. Totalt handlar det om 25 fiskare som får ersättning för att dragga efter förlorade redskap på havets botten.

– Det har visat sig att det finns enorma mängder med förlorade fiskeredskap i havet. Även om vi hållit på i fyra år i Sotenäs hittar vi mycket där ändå, säger projektledaren Per-Olof Samuelsson

Draggat upp över 2 000 tinor

Spöknät och spöktinor är redskap som tappats under fiske. De kan ha fastnat på botten, förlorats i dåligt väder eller blivit överkörda. Det handlar nästan alltid om redskap som placerats ut, inte trålar och annat som dras efter fartyg. Längs västkusten är det framför allt hummertinor som är det stora problemet.

– Hittills har vi draggat upp över 2 000 tinor och hundratals kräftburar, och nya kommer till varje år, säger Samuelsson.

Medan yrkesfiskare måste rapportera om man förlorar redskap har fritidsfiskare inte samma skyldighet. Det försvårar städningen.

– Det är ett jättebehov längs hela kusten. Det här behöver vi göra från Strömstad till Kungsbacka, där man har fiskat mycket hummertinor, säger Per-Olof Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer