Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du några av tomterna och vad kommunen tänker göra nu för att öka attraktionskraften. Foto: SVT

Kommunen lät sanera tomter för 17 miljoner i Dals-Ed – ingen vill köpa

Uppdaterad
Publicerad

De åtta kommunägda tomterna lät Dals-Ed och Naturvårdsverket sanera för drygt 17 miljoner kronor. Knappt två år senare har inte en enda av tomterna sålts.

– Det var länge sedan jag hade ett samtal om de här tomterna, säger Henrik Jonsson, exploateringskoordinator på Dals-Eds kommun.

Läget för de åtta tomterna i det så kallade Le-området i Ed kan tyckas perfekt. De ligger precis vid sydöstra strandkanten av sjön Stora Le och i anslutning till Eds småbåtshamn, nära café och restauranger.

Men det idylliska läget till trots har Dals-Eds planer på göra iordning och sälja tomterna gått minst sagt trögt, något även Dalslänningen berättat om.

Kostade drygt 17,1 miljoner

Tomterna, som kommunen vill ha 360 000 styck för, ligger i anslutning till ett område där det tidigare legat ett sågverk i över 100 år.

Efter markundersökningar påbörjades 2020 ett stort saneringsarbete som blev klart året efter. Totalt blev kostnaden drygt 17,1 miljoner där Naturvårdsverket betalade den största delen. Kommunens kostnad uppgick till drygt 1,4 miljoner.

– När saneringen var gjord och vi la ut tomterna slog pandemin till. Efter det kom kriget i Ukraina med pris- och ränteökningar, det är nog det som tagit udden av det mesta, säger Henrik Jonsson.

I klippet ovan här du vad kommunen tänker göra nu för att öka attraktionskraften för tomterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.