När Mowgli är på väg att råka illa ut kommer Bagheera och Baloo till undsättning. Foto: SVT

Djungelboken i Lidköping – allt annat än Disney

Uppdaterad
Publicerad

En läderklädd, queer Bagheera ska tillsammans med den avdankade boxningstränaren Baloo lära Mowgli att tackla den stenhårda storstadsdjungeln. Lidköpings första musikal är full av action och så långt ifrån Disney man kan komma.

Handlingen utspelar sig i framtiden, i ett förfallet och söndervittrat Lidköping efter någon form av katastrof. Människobarnet Mowgli kämpar för att hitta sin plats omgiven av uteliggar-vargar och festande brats-apor. Till hjälp har han vännerna Bagheera och Baloo, som här är en glamorös transvestit respektive en ovårdad boxninspromotor. Versionen är skriven av den norske dramatikern Alexander Mørk-Eidem och Eric Gadd har gjort musiken.

– Jag tycker att det här sättet att göra Djungelboken är väldigt intressant. Djuren är inte riktigt djur och människorna inte riktigt människor. Det är oerhört rappt och fyndigt, den står i en klass för sig, säger regissören Jesper Bengtsson.

Musikalförening bakom föreställning

Föreställningen, som har premiär på lördagen på Fokets hus, görs av den nyligen bildade musikalföreningen Musikal i Lisch. Enligt regissör Jesper Bengtsson blir det den första musikal som sätts upp i staden.

– Det har inte funnits här förut. I de här lokalerna fanns det fram tills för ungefär 20 år sedan väldigt populära revyer. Nu finns inga revyer men från och med lördag, en nyårsmusikal, säger han.

”Snabba repliker och roliga karaktärer”

Sångpedagogen Nina Tågerud som spelar Kaa imponerades både av Djungelbokens manus och musiken.

– Det är mycket skämt, snabba repliker  och roliga karaktärer. Det är ganska lite musik för att vara en musikal, men de nummer som finns är jättehäftiga, säger hon.

Ett smakprov ur musikalen får du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.