2014 anordnades en demonstration mot Västlänken efter att majoriteten röstat nej till trängselskatt i folkomröstningen. Foto: TT

Sanningens minut närmar sig för Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort ska Mark- och miljööverdomstolens jurister ta ställning till om man ska ta upp det allra sista ärendet som överklagats. Samtidigt håller Trafikverket och Göteborg stad på att planerar och projektera.

Vid två tillfällen i vår: 26 april och 2 maj möts de sakkunniga, tre juristdomare och ett tekniskt miljöråd, i Mark- och miljööverdomstolen. De gör det för att fatta beslut om Västlänkens framtid.

Trafiken släpps på till Lucia

Samtidigt på Trafikverkets kontor i Göteborg funderar trafikplanerare på hur det långt framskridna byggprojektet kommer att påverkar trafiken under byggtiden.

Direkt efter midsommar väntar en 25 veckor lång enkelriktning av Götatunneln. Trafiken kommer då åter släppas på lagom till Lucia.

 – Vi stänger av all trafik i väst – östlig riktning under hela byggperioden, säger Bertil Hallman, trafikplanerare på Trafikverket.

”Då har vi en utmaning”

Kort tid efter Mark- och miljööverdomstolens sista möte den 2 maj kan hela Västlänks-projektet alltså få klar tecken. Men beslutet kan också bli det motsatta, att domstolen beslutar att ge prövningstillstånd och ta upp målet på nytt samtidigt som man inte ger Trafikverket nån verkställighet att starta bygget innan det vunnit laga kraft. Då pausas alla stora projekt, inklusive förstärkningen av Götatunneln.

 – Då har vi en utmaning kan jag säga. För vi har en plan vad vi ska göra många år framöver och då kommer allt att förryckas. För de projekt vi har nästa år kommer störa trafiken mer. Då kommer Älvsborgsbron få mycket lägre framkomlighet, säger Bertil Hallman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet