Säpochefen: ”Kommer bli otroligt jobbigt för de här individerna”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Säkerhetspolisen tagit över utredningen om den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg. – Man ska inte vara rädd, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Den högerextrema rörelsen är på frammarsch i Sverige – just nu sitter tre män häktade misstänkta för den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg. De har alla kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Enligt experter är det en rörelse som nu växer sig starkare – och det finns risk att vi kommer att få se alltfler dåd från högerextremistiskt håll.

Säpo tar över utredningen

Nu har Säkerhetspolisen tagit över utredningen om den senaste tidens dåd, för att det ”direkt träffar Säpos verksamhet som ska bekämpa ideologiskt motiverade brott som använder våld eller hot om våld för att nå sina politiska syften. Vi misstänker att så är fallet,” säger Säpochefen Anders Thornberg i SVT:s Aktuellt.

Säpochefen menar att frammarschen beror på ökad polarisering i samhället.

Som mest aktiva vid valen

– Extremism föder extremism. En del individer tror att man har rätt och att det är uppskattat att man tar politiska initiativ, säger han och fortsätter:

– Vi vet att de här grupperna ofta är mer aktiva vid valen. Efter förra valet så var polisen och Säpo väldigt aktiva, efter Kärrtorp och flera andra händelser så var det många som fick långa fängelsestraff. Nu börjar de komma ut, vi börjar närma oss ett nytt val och vi har en ökad polarisering i samhället. Då kommer de här grupperna fram.

Han tillägger att allmänheten inte ska vara rädd, då Säpo har koll på dessa individer – enligt Thornberg rör det sig om ett hundratal – och att ”det kommer vara otroligt jobbigt för de här individerna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer