Sara Jansson, snart 101, gjorde premiär som lucia. Foto: SVT

Sara, 100, gjorde luciadebut

Uppdaterad
Publicerad

Sara Jansson är beviset för att du aldrig är för gammal för att vara lucia för första gången. Snart 101 år gammal valdes hon till Fagerlidshemmets lucia.

Det spetsprydda särken sydde hon själv när hon var yngre. Men om den skulle komma att användas i luciatåg, trodde nog familjen att den snarare skulle bäras av ett barnbarn. Inte av Sara Jansson själv, som fyller 101 i januari.

Men ålder är ju som bekant bara en siffra.

Vågade inte direkt

Sara Jansson flyttade in på Fagerlidshemmets äldreboende i Mellerud för två månader sedan. Där håller personalen varje dag i hobbyverksamhet och efter ett lyckat luciatåg förra året, där de boende själva sjöng, beslutade man att göra samma sak i år igen. Men vem skulle vara lucia? Efter att alla sagt sitt föll valet på Sara, hon var ju trots allt äldst.

– Ja, jag tyckte att det var lite knepigt så jag vågade inte svara på det då. Men så mognade det undan för undan, så det gick ju väldigt bra, säger hon när vi träffas på hennes rum efter framträdandet.

Mimade med

Oron, avslöjar hennes dotter Bibbi Linder, var den klassiska; ”Jag kan ju inte sjunga”.

– Men jag såg att hon satt där och mimade med, säger Bibbi som besökte äldreboendet på måndagen när det var dags för uppvisning.

Måndagens luciatåg innehöll, förutom lucia,  både tärnor, tomtar och stjärngossar. På själva luciadagen kommer ett ”riktigt” tåg med skolelever som sjunger för de 40-talet boende på hemmet, något som Sara ser fram emot.

Förmodligen premiär

Med stor sannolikhet så var det här första gången hon var lucia.

– Jag kan inte komma ihåg att jag har varit det innan. Jag kan inte komma på att jag varit det när jag var yngre, men det är ju inte lätt att minnas, säger Sara Jansson.

Men säsongens hetaste fråga, om vem som helst kan vara lucia, har hon ett svar på.

– Ja det tycker jag ju, det är inte gott att veta vem som passar eller inte passar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer