Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara berätta: ”Det var som ett fängelse utan bur” Foto: SVT

”Sara” levde i hederskultur – välkomnar nya lagen: ”Kan ge tjejer mod”

Uppdaterad
Publicerad

”Saras” pappa kontrollerade hennes liv i hederns namn. Hon välkomnar den nya lagen som kan ge högre straff för hedersförtryck.

– Den kanske får männen att tänka efter, säger Sara.

Hör Saras berättelse i klippet ovan.

Sara levde i hederskultur tills hon flydde med sin mamma vid tolv års ålder. Det har gått mer än tio år sedan dess, och idag lever hon med skyddad identitet någonstans i Västsverige. Hennes pappa kontrollerade deras liv, och han eller en äldre bror väntade utanför skolan varje dag för att följa henne hem.

– Min pappa hade sagt många gånger att om vi försöker rymma därifrån eller nånting, så kommer han hitta oss, stycka våra kroppar och lägga oss i en svart sopsäck, berättar hon.

Välkomnar ny lag

Sara hoppas att den nya lagen mot hedersförtryck ska hjälpa andra tjejer som lever i samma situation som hon själv gjorde. 

– Det kan ge tjejer modet att söka hjälp. Det finns en väg ut, ingen människa ska behöva leva så, säger Sara.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Polisens resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Varken Hora Eller Kuvad

En ideell förening som bildades år 2005 och är en del av den internationella organisationen Ni Putes Ni Soumises. Varken Hora Eller Kuvad är partipolitiskt och religiöst obunden.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.