Sarah som är förstföderska och livrädd för att föda vaginalt. Foto: SVT

Sarah är förstföderska – skräckslagen inför vaginal förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Många förstföderskor är skräckslagna inför att föda vaginalt. Sarah från Göteborg är en av dom. Hon är mitt i sin graviditet och gör allt hon kan för att få ett kejsarsnitt. Men ovissheten är stor.

– Ibland sitter jag bara i bilen och grinar, säger hon.

Var tjugonde förstföderska i Västra Götaland känner, precis som Sarah, en stor förlossningsrädsla. Ser man till hela landet så är det en patientgrupp som växer, enligt en rapport från Gravidregistret. Men att få ett kejsarsnitt beviljat för att man är rädd är allt annat än lätt.

På Östra sjukhusets mottagning för förlossningsrädda är målsättningen att kvinnorna ska föda vaginalt.

 – Vi vet om vilka fördelar som finns med att föda vaginalt, säger Jenny Lysell Bengtsson, ansvarig barnmorska för mottagningen för förlossningsrädda på Östra sjukhuset.

Sarah: ”Ibland känner jag ett jävlar anamma”

Sarah befinner sig mitt i sin graviditet och vill till varje pris undvika en vaginal förlossning. Nu svävar hon mellan hopp och förtvivlan och hon vet inte om hon kommer att få ett kejsarsnitt beviljat.

– Ibland känner jag ett jävlar anamma och tänker att jag kommer fixa att få mitt snitt. Ibland bryter man ihop och sitter i bilen och grinar istället för att gå till jobbet.

Ansvarig barnmorska: Förstår deras rädsla

På Östra sjukhuset förstår man att kvinnor kan bli frustrerade i väntan på besked, men säger att det finns en viktig anledning till att man noga överväger ett beslut om kejsarsnitt.

– En kvinna som är rädd vill ha snabba besked, vilket är helt naturligt. Men det är inte snabba beslut i den här processen, för då blir besluten ofta inte så välgrundade, säger Jenny Lysell Bengtsson.

2018 års rapport från Gravidregistret

Extra stödåtgärder på grund av förlossningsrädsla innebär samtalskontakt med psykolog eller barnmorska/läkare vid en specialistmottagning, som kallas för Auroramottagning, eller liknande.

Andelen kvinnor som fått extra stöd 2018 ökade jämfört med 2017 (8,9% respektive 8,4%). Att andelen är högre hos omföderskor beror sannolikt på tidigare negativ förlossningsupplevelse.

I Västra Götaland var det under 2018 cirka 6 procent av alla förstföderskor som sökte stöd för sin förlossningsrädsla. Hos omföderskor var siffran 9 procent.

Graviditetsregistret är en sammanslagning av kvalitetsregistren för mödrahälsovård fosterdiagnostik och förlossningsvård som har samlats in i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.