Energibolaget St1 satsar på att bygga en jätteanläggning intill den befintliga i Göteborgs hamn. Foto: SVT

Nytt bioraffinaderi för förnybara bränslen i Göteborgs hamn

Publicerad

Energibolaget St1 satsar på att bygga en jätteanläggning intill den befintliga i Göteborgs hamn. Raffinaderiet ska producera vätgas och förnyabara bränslen och kommer att kosta 2,1 miljarder kronor att bygga.

Företaget meddelade på onsdagen i ett pressmeddelande att de planerar att bygga en vätgasfabrik, en fabrik för förnybara bränslen och en cisternanläggning. Bioraffinaderiet ska vara i bruk 2022 och kommer att ligga intill St1s befintliga lokaler på Hisingen. Enligt GP kommer anläggningen att släppa ut 25 000 ton koldioxid per år.

Företaget menar de kommer att ha fokus på ett ”mindre dåligt alternativ” ur miljösynpunkt.

– Bolagets vision och strategi är att tillhandahålla energilösningar med så liten klimatpåverkan som möjligt och det är en strävan för samhället i stort att minska klimatpåverkan. De här förnyelsebara produkterna kommer att användas inom transportsektorn, säger vd Bo-Erik Svensson, till GP.

Tanken är att bioraffinaderiet ska producera 200 000 ton förnybara bränslen per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer