Onsdagens olycka vid Sävenäs är bara den senaste i en lång rad olyckor de senaste åren. Foto: TT

Sävenäs – hårt olycksdrabbat tågområde

Uppdaterad
Publicerad

Spårområdet som nu är avspärrat i Sävenäs i Göteborg drabbas gång efter gång av tillbud och olyckor. Statistik som SVT begärt ut visar att det inträffat 42 olyckor och tio tillbud på platsen sedan 2015. Tre gånger har händelserna inneburit risker för allmänheten.

Så sent som under måndagskvällen, vid 21-tiden, kom larmet om ett utsläpp. Då skickade räddningstjänsten en stor styrka till rangerbangården i Sävenäs, där en tankvagn läckte gas. Då var det koldioxid som läckte.

I morse var det dags igen. Nu pågår ytterligare en insats vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg efter att tågvagnar med extremt farligt gods spårat ur och skadats efter en kollision.  

Statistik som SVT begärt ut från Trafikverket visar nu att spårområdet de senaste fem åren har drabbats gång efter gång av tillbud och olyckor: 42 olyckor och tio tillbud på platsen sedan 2015. Tre gånger har händelserna inneburit risker för allmänheten.

”Små olyckor”

– De flesta av de här olyckorna är ju väldigt små, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket. Definitionen av urspårning är väldigt bred. Det räcker med att ett av hjulen lämnar rälsen, så är det en urspårning. Då behöver man bara lyfta på tåget på rälsen igen. Sådana här olyckor som idag är ju tack och lov väldigt sällsynta.  

Men vad säger du om att ha ett sådan här område mitt i stan

– Ja, tyvärr är det som så att just här samlas det väldigt mycket gods som skall rangeras om för att sedan skickas vidare till Göteborgs hamn, så detta är ett område med väldigt mycket av- och pålastning, säger Katarina Wolffram.

Tre farliga händelser

I statistiken från Trafikverket klassar myndigheten olycka som ”oönskad och icke uppsåtlig plötslig händelse eller följd av händelser, som får skadliga följder.” Tillbud är en ”händelse som under någon annan omständighet kunde ha lett till en olycka”.

Vid tre tillfällen har alltså händelserna inneburit risker för allmänheten. Vid inget tillfälle har någon dödats eller skadats allvarligt.

I klippet ovan kommenterar räddningstjänstens insatsledare onsdagens olycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.