Roberth Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Lidköping. Foto: SVT

SD inte välkomna på Lärarförbundets möte

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Lidköping tackade ja till Lärarförbundets inbjudan till ett möte – då kom beskedet att de inte var välkomna. Inbjudan hade skickats till partiet av misstag.

Det var i början av november som Lärarförbundets styrelse i Lidköping bjöd in partiernas gruppledare till ett möte i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna tackade ja. 

– Sedan dröjde det en vecka, då fick jag ett mejl om att det var ett misstag. Vi var inte alls inbjudna. Det berodde på våra värderingar och andra olika svepskäl de hade för att slippa att ha oss med, säger Roberth Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Lidköping.

Hur kändes det att få inbjudan återkallad?

– Jag blev besviken. Jag är även ersättare i barn och skola, i den nämnden som hanterar de här frågorna och såg fram emot mötet och att förutsättningslöst träffa Lärarförbundet.

Lärarförbundet hänvisar till Sverigedemokraternas värdegrund – att den inte överensstämmer med deras egen.

– Jag vet inte riktigt vart de vill komma med det. Det har vi inte fått någon vidare förklaring till. Jag tycker det är olyckligt att man hänvisar till värdegrunder.

Men Lärarförbundet har ingen skyldighet att bjuda in samtliga gruppledare.

– De kan bjuda in de de vill. Men är de ett demokratiskt förbund borde de vara intresserade av att höra alla politiska partiers ståndpunkter, säger Andersson.

Vägrar ställa upp på intervju

När SVT söker representanter för Lärarförbundet vägrar samtliga att ställa upp på en intervju. Däremot gör de ett uttalande i ett mejl. Förbundssekreteraren Anders Åhlin skriver att förbundsstyrelsen har beslutat om att de inte samverkar med politiska partier och organisationer som inte delar deras värdegrund.

Och att Sverigedemokraternas värdegrund strider mot Lärarförbundets – bland annat eftersom de är motståndare till ”mångkulturalismen” – medan Lärarförbundet står upp för ett mångkulturellt samhälle.

Roberth Andersson tycker att Lärarförbundet måste acceptera de demokratiska spelreglerna.

– Vi är ett demokratiskt parti och de är ett demokratiskt förbund. Sitta ned och prata kan man i alla fall göra, utan att blanda in värdegrunder.

Men när värdegrunden krockar – har de inte rätt att bestämma att inte bjuda in er?

– Klart de får bestämma vilka de vill möta. Men det ser illa ut. Jag tycker att de har gjort bort sig. När de först bjuder in och sedan tar tillbaka och hänvisar till värdegrunder. Så farliga är vi inte.

Tredje största partiet

Och Roberth Andersson anser att Lärarförbundet går emot sina egna värderingar.

– De ska inte lära ut en värdegrund för eleverna och säga att alla är lika mycket värda och sedan utesluta, mobba ut, ett parti som är ganska stort.

– Vi är det tredje största partiet i Lidköping och då får man acceptera det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.