Foto: Sveriges riksdag/SVT

SD-kvinnan är knappt närvarande i riksdagen – får fullt arvode

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Nina Kain representerar Sjuhärad i riksdagen. Hon är knappt närvarande i riksdagen, men plockar ändå ut fullt arvode, avslöjar Borås Tidning.

Nina Kain har uteblivit från 80 procent av voteringarna under mandatperioden, skriver Borås Tidning i sin granskning. Räknat från september förra året har hon uteblivit från hela 99 procent av voteringarna. Trots det tar hon ut fullt arvode, på mer än en halv miljon kronor per år.

”Det är en skam”

– Det är en skam, för att tala klartext. Då tar man ju ut en stor summa pengar varje månad för ett uppdrag som man inte utför, säger riksdagskollegan Petter Löberg (S), också han hemmahörande i Sjuhärad, till Borås Tidning.

Flera andra riksdagskollegor från olika partier är kritiska mot hennes agerande, men Nina Kain själv har avböjt att kommentera sin frånvaro.

Finns inget krav på närvaro

Det finns inget krav på närvaro vid voteringar, enligt riksdagsförordningen. Men samtliga riksdagspartier har som policy att man ska närvara, så länge man inte är sjuk, föräldraledig eller utför andra riksdagsuppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.