Mordmisstankarna mot häktad SD-politiker skärps

Uppdaterad
Publicerad

Mordmisstankarna har skärpts mot SD-politikern i Sjuhärad.

På fredagen omhäktades han misstänkt på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke. Men mannen förnekar brott.

– Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig, säger mannens försvarsadvokat Joakim Sjöberg.

Dödsfallet ska ha skett den 3 september och uppfattades då inte som något brott. Men efterhand växte misstankarna mot SD-politikern. Den 7 september hämtades han in till förhör, för att omedelbart efteråt anhållas av åklagare.

Den 10 september häktades politikern av Borås tingsrätt, dock bara som ”skäligen misstänkt” vilket gav en veckas så kallad utredningshäktning. Ett område runt mannens bostad spärrades av och utredarna jobbade intensivt för att stärka bevisningen.

Starkare bevis

Uppenbarligen har detta lyckats, eftersom mannen nu blev omhäktad och denna gång som på sannolika skäl misstänkt för mord på en kvinna i sin närhet.

– Polisen har under den veckan som de haft på sig genomfört ett stort antal förhör. Man har också gjort tekniska undersökningar. Sammanfattningsvis har det resulterat i att vi går eftermiddag kom fram till att vi skulle underställa tingsrätten en prövning om sannolika skäl. Och det fick vi bekräftat idag, säger Olof Sahlgren, vice chefsåklagare.

Frusit medlemskap

Den misstänkte hade flera tunga förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna, men partiet frös hans medlemskap när de fick kännedom om misstankarna.

”Partiet följer utvecklingen noga och kommer agera i enlighet med vår interna arbetsordning”, kommenterade SD:s pressekreterare Ludvig Grufman i ett mejl till SVT i förra veckan.

Två veckors häktning

Mannen uppträdde lugnt under inledningen av fredagens häktningsförhandling, enligt SVT:s reporter på plats i Borås tingsrätt.

Strax före klockan 14 kom beslutet från Borås tingsrätt: Politikern omhäktas för mord, denna gång som på sannolika skäl misstänkt.

– Min huvudman förnekar brott. Och har hela tiden hävdat att han är oskyldig, säger Joakim Sjöberg, försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.