Sverigedemokraterna gjorde ett andra försök att bilda styre i Färgelanda kommun, men för andra gången tvingades partiet kasta in handduken. Foto: Elin Schwartz/SVT

SD vann stort i Färgelanda – kastar ändå in handduken

Uppdaterad
Publicerad

I kommunvalet stod Sverigedemokraterna som vinnare med sina 34,5 procent. Men trots intensiva försök har partiet inte lyckats bilda kommunstyrelse. Nu pekar allt på att S, C och L tar makten.

Det är sedan Liberalerna meddelat att man vill samverka med Centerpartiet istället för med Sverigedemokraterna som SD ger upp efter sju veckors förhandlingar, något Dalslänningen var först med att berätta.

– Vi har inte lyckats skapa någon majoritet, och det är ett majoritetsstyre som kommunen är i behov av, säger SD:s gruppledare Jörgen Andersson.

Valet 2022 Väst

Nu blir det S, C och L som ska leda kommunen framöver. Enligt det sittande oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) finns inga andra alternativ.

– Det är så vi får ihop en majoritet, säger hon till tidningen.

Sverigedemokraterna har under valet gått starkt framåt i landsbygdskommuner, samtidigt som Centerpartiet tappat i sina traditionellt starka fästen. I klippet hör du politiker i Färgelanda om väljartrenden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
C backar och SD ökar är trenden i landsbygdskommuner – hör SD-toppen i Färgelanda om valresultatet: ”Lyckats profilera oss”. Foto: Elin Schwartz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet