Peter Grahn berättar att han sett nio späckhuggare utanför Måseskär Foto: Peter Grahn

Se den fantastiska späckhuggarfilmen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Grahn hade tur och var på rätt plats vid rätt tid. Fem timmar med rätt tid, för att vara exakt. Som van fotograf blev dokumenteringsbehovet stort, något vi kan vara glada för här. Se de spektakulära bilderna på späckhuggarna i klippet ovan.

Sommaren 2018 fick Peter Grahn syn på flera späckhuggare när han var ute med sin båt utanför Måseskär på västkusten. Det var inte första gången, men känslan var fantastisk, berättar han.

– Ja det var nästan som en religiös upplevelse. Riktigt häftigt! Efter att jag väl hittat dem följde jag efter i ungefär fem timmar, innan jag tillslut kom närmre. Då kom de in mot mig, gled under båten och tittade på mig. Ingen rädsla från deras sida.

En del har uppfattningen om att de befinner sig här framför allt på tillfälliga besök, men så kanske det inte är?

– Ja, man hör ofta att det låter så. Men den här flocken har definitivt Skagerrak som sitt hemma vatten. De här djuren äter ju både sill och makrill, vilket nog är anledningen till att vi ser dem nu samtidigt som den fisken är på väg in för säsongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.