Ferry Svan visar hur det ska gå till. Foto: SVT

Se Ferry Svan demonstrera ”Stock saw”

Uppdaterad
Publicerad

Timmersport är inte för alla. Styrka, koordination och mod krävs för att hugga och såga sig till en medalj. För SVT Nyheter Väst visar Ferry Svan hur det ska gå till.

Gunde Svans son har satsat på en i Sverige relativt ny sport.

Nordiska mästerskapen i timmersport avgörs på Kungsportsplatsen i Göteborg just nu. Och Ferry är med och tävlar för Sverige.

Ferry Svan

– Jag har gått skogsbruksskola och kört skogsmaskin så jag är lite av en skogsmänniska. Sen tycker jag om att hålla på med sport och idrott så det här är min grej har jag kommit på, säger han.

Vilken av grenarna tycker du är roligast då?

– Springboard och Hot saw, då får man använda en jättestor motorsåg på 62 hästar och springboard hugger man fickor in i ett träd och hoppar upp på en planka.

I klippet ovan demonstrerar Ferry Stock Saw, som går ut på att deltagaren använder en standardmotorsåg. Efter en kort uppvärmning sätts motorsågen ner, för att när startskottet gått snabbt plockas upp igen och sättas an mot stocken som har en diameter på 40 cm. Två trissor (träskivor) sågas av med hjälp av ett skär neråt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om någon av trissorna inte är komplett eller om markeringslinjen sågats igenom, blir man diskvalificerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ferry Svan

Mer i ämnet