Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sexåriga Hubert Berggren blev inte trodd av sin pappa när han berättade om sjöhästen. I klippet berättar han om när han hittade den ovanliga varelsen. Foto: Privat

Se första sjöhästen som hittats i svenskt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Hubert Berggren, 6 år, på besök i Bovallstrand har lyckats med det ingen annan lyckats med: han har observerat och fångat en levande sjöhäst i svenskt vatten.

– Det känns bra, säger Hubert Berggren till SVT Väst.

Det var under ett krabbfiske som Hubert fick syn på sjöhästen.

– Jag gick till pappa och sa att jag ser en sjöhäst, då kom pappa och sa att, nej, det är nog ingen sjöhäst, säger Hubert.

Men en sjöhäst var det och fyndet ska vara det första någonsin i svenska vatten. Efter att fyndet rapporterats till Kristineberg Center kunde forskare vid Göteborgs universitet konstatera att det rörde sig om den första upptäckten av sjöhäst i Sverige.

– De är inga bra simmare sjöhästar. Den har mest troligt liftat med en tångruska eller en båtboj och tagit sig hit från Engelska kanalen, säger Charlotta Kvarnemo, professor i fiskekologi.

Släppte i den igen

Enligt Charlotta Kvarnemo har sjöhästarna en unik förmåga att hålla sig fast vid föremål och åka långa sträckor.

– Eftersom de har den här långa svansen kan de hålla sig fast vid olika saker, vilket de gillar att göra. Den här sjöhästen har mest troligt gjort just det och sedan tagit sig loss från botten och dragits med strömmen.

Var den svår att fånga?

– Nej, den var jättelångsam, säger Hubert Berggren.

Vad gjorde du efter att du fångat den?

– Släppte i den, så att den kunde leva sitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.