Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att se hur det nya stationshuset i Göteborg kommer se ut. Foto: SVT/Reiulf Ramstad Arkitekter

Så blir Göteborgs nya stationshus – se bilderna: ”Påminner om romartiden”

Uppdaterad
Publicerad

Gult tegel, valvbågar och en stor stationshall. Nu är det klart hur Göteborgs nya stationsbyggnad är tänkt att se ut.

Det nya stationshuset ska ligga i anslutning till Nils Ericson-terminalen och kommer ligga ovanpå Västlänkens station Centralen. Byggstarten planeras till mitten av 2024 och byggnaden kommer även bli Centralstationens nya entré från norr.

Kan förseningar av Västlänken påverka tidsplanen även för stationshuset?

Västlänken

– Vi följer den tidplanen som ligger idag och idag ligger man i tid på den här stationen. Den har inget att göra med den fortsatta förbindelsen fortsatt i staden. Vi bygger för att bli  färdiga i december 2026, säger Caroline Ahrnens Martin, regionchef projektutveckling Göteborg på Jernhusen som köpt byggrätten av Göteborgs stad.

Vad kommer det att kosta?

– Det är svårt att svara på det i ett så tidigt skede. Vi planerar och projekterar fortfarande. Men vi kan tydliggöra att det varken kommer krävas kommunala, regionala eller statliga bidrag utan det finansieras från Jernhusen.

Se videon för att höra vad resenärerna tycker om utseendet på det nya stationshuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet