Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Koray Amico Kulbay testar undervattensroboten Sam. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Se roboten som ska hjälpa till att odla alger

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att odla alger ökar – men det är en stor utmaning att odla till havs. I ett nytt forskningssamarbete tittar man på hur undervattensrobotar kan utvecklas för hjälpa odlarna.

– Man kan behöva hjälpmedel, det är dyrt att ta sig ut med båtar och dykare, säger Fredrik Gröndahl, stationschef för Kristneberg Center.

Se när man testar undervattensroboten i klippet ovan.

På Kristineberg Center för marin forskning visas den senaste utvecklingen inom vattenrobotar upp. En utveckling man tror kommer att spela en viktig roll för bland annat odlingen av alger till havs.

Programmerad intelligens

Det är dyrt att åka ut med båtar och att använda sig av fjärrstyrda enheter går helt bort. Autonoma robotar kan därför komma till stor nytta, menar forskare.

– Alla radiovågor dämpas ut under ytan. Man har ingen GPS, du kan inte kommunicera, du vet inte riktigt var du är. Man kan inte fjärrstyra utan man måste programmera in intelligensen ombord, säger Ivan Stenius, universitetslektor på KTH.

Flera användningsområden

Forskningen bedrivs av Swedish Maritime Robotics Centre. Ett samarbete med bland annat Göteborgs Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Forskarna ser flera andra användningsområden för undervattensrobotar.

– I det här forskningsprojektet har vi tre olika nyttoområden. Havsproduktion, miljöövervakning – där robotarna kan ta oss till ställen där vi aldrig varit – samt försvar och säkerhet, säger Ivan Stenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.