Foto: SVT

Mer skjutövningar i Göteborgs skärgård – om försvarets plan blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det smäller i Göteborgs södra skärgård. Amfibieregementet skjuter skarpt med granatkastare och kulsprutor. Och övningar som denna väntas bli allt vanligare framöver.

– Regionen här är väldigt viktig, för landet och för Skandinavien, säger Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet i Stockholm.

Starta klippet för se regementets skjutövning på nära håll – mitt i stridens hetta.

Förra året blev det 35 skjutdagar i skärgården. Med skjutdagar menas de datum då Försvarsmakten övar stridsskjutningar med skarp ammunition. Och mycket tyder på att antalet skjutdagar i södra skärgården per år kommer att bli fler. Bland annat på grund av att värnplikten återinfördes 2017. Det uppgav Försvarsmakten dagarna innan onsdagens övning, som SVT bevakade på plats.

– Det kommer sannolikt utöka antalet skjutdagar en del, men ett exakt antal dagar är svårt att prognostisera, säger Andreas Holmberg som är överstelöjtnant och chef på amfibiebataljonen i Göteborg.

Göteborg kan få eget amfibieregement

I höst kan Göteborg komma att få ett eget amfibieregemente – i dagsläget tillhör de två förbanden Stockholm – vilket skulle innebära ytterligare en ökning av aktivitet i skärgården, säger Andreas Holmberg.

– I det fall att så beslutas kommer övningsverksamheten öka ytterligare något, dels med fler antal båtrörelser men också skjutningar.

Exakt hur många dagar som Försvarsmakten får skjuta skarpt är dock en fråga som diskuterats och överklagats i över tio år. Utan att få ett tydligt svar. Den ligger nu på regeringens bord, och ett avgörande kan komma innan året är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.