Segelflyg kraschlandade i Falköping – pilot skadad

Uppdaterad
Publicerad

Ett segelflygplan har kraschat på flygplatsen i Falköping efter att ha missat landningsbanan. Piloten har förts med ambulanshelikopter till sjukhus.

Ett larm från en olycka på Falköpings flygplats kom in till räddningstjänsten vid 14.30-tiden i dag. Det är förbipasserande som ska ha larmat efter att ha sett planet störtat i marken.

–  Det är ett segelplan som har missat landningen och landat utanför banan. En person som körde planet är skadad, sade Ola Jakobsson, stabsbrandmästare på räddningstjänsten Falköping-Tidaholm, strax efter olyckan.

Piloten allvarligt skadad

Två ambulanser, en enhet från räddningstjänsten och en från polisen, samt en ambulanshelikopter var på plats.

– Det rör sig som en kraschlandning. En person är inblandad och räddningspersonal ombesörjer personen, säger Lina Toresson, assisterande räddningsledare sjö- & flygräddningscentralen i Göteborg.

Piloten har förts till Skaraborgs sjukhus i Skövde med ambulanshelikopter efter att ha fått frakturer på benen. 

– Han är vid liv och talbar. Läget är oklart, han är skadad, men det verkar inte vara några livshotande skador, säger Lina Toresson.

Handlar om ett haveri

Insatsen har på eftermiddagen avslutats. Det har konstaterats att det handlar om ett haveri.

– Vi har kontakt med haverikommissionen. Enligt vittnet på plats så kommer det att göras en lättare haveriutredning av en person som har den behörigheten vid flygplatsen. Det ska vara ett relativt känt fenomen, hur det hade gått till, det handlar om någon form av haveri under inflygning, säger Perry Malmberg, insatsledare vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg.

Det ska handla om ett tyskregistrerat flygplan som har kraschat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.