Demokraterna fortsätter att fira. Foto: TT-Bild

Demokraterna tar sig in i regionfullmäktige

Publicerad

Uppstickarpartiet Demokraterna tar sig in i regionfullmäktige. Det står klart efter att rösterna räknats färdigt i landstingsvalet. Resultatet i Västra Götalandsregionen innebär också att de blågröna, som lett regionen sedan förra valet tappar sin majoritet.

Demokraternas framfart fortsätter. I kommunalvalet i Göteborg fick partiet 17 procent av väljarnas stöd. I regionvalet blir stödet betydligt mindre, 3,4 procent. Det innebär ändå att partiet tar sig in i regionfullmäktige och får fem mandat, enligt det slutliga valresultatet.

– Ja, det är jätteroligt naturligtvis. Jag tror att det beror på att vi går till val på en stor satsning på kollektivtrafiken, och Västtrafik lyder ju under regionen, säger partiledaren Martin Wannholt.

Huruvida Demokraterna kan komma att få någon makt i regionen är ännu inte klart. Den blågröna alliansen kommer inte att kunna bilda någon majoritet, varken med eller utan demokraterna. Samma sak gäller om det skulle bli ett rödgrönt styre.

Fick noll röster i fyra kommuner

Det är tydligt att det är göteborgarna som röstat in Demokraterna i regionfullmäktige. I Göteborg fick partiet nästan nio procent av väljarnas stöd och även i flera kranskommuner fick partier stöd från några procent av väljarna.

Men i resten av Västra Götaland så var stödet betydligt lägre. I 40 av 49 kommuner runtom i Västsverige fick Demokraterna mindre 1 procents stöd. I Bengtsfors, Gullspång, Karlsborg och Tibro har inte en enda röst registrerats på partiet, enligt Valmyndigheten.

Politiker på flera listor

Flera av Demokraternas kandidater till regionfullmäktige kandiderade även i kommunalvalet i Göteborg, bland annat partiledaren Martin Wannholt. Partiet väntas den närmaste veckan mötas för att diskutera hur man ska fylla alla platser man vunnit i de två valen. Förutom en satsning på kollektivtrafiken vill Demokraterna se färre politiker i regionen.

– Precis som i Göteborg så behövs det en bättre styrning och ledning, framförallt inom sjukvården, med ett större ansvar till de anställda inom sjukvården och med färre politiker inom sjukvården, säger Martin Wannholt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer