Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annica Nilsson, platschef på Peab och Fredd Larsson, projektledare på Trafikverket, berättar om fördelarna med det nya arbetssättet. Foto: SVT

Så ska nya arbetssättet skydda asfaltsläggare: ”Mycket säkrare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dödsolyckor vid vägarbeten används nu en ny metod för att göra jobbet för asfaltsläggare säkrare. Genom att stänga av hela körfält i ena riktningen och undvika sicksackkörning ska olyckorna minska rejält.

– Det är mycket, mycket säkrare, säger Fredd Larsson, projektledare för beläggning på Trafikverket.

I klippet: Följ med till asfaltsläggarnas arbetsplats vid Nabbamotet utanför Borås

Det är ett utsatt jobb som asfaltsläggare. Inte nog med att värmen från ny asfalt kan bli över 150 grader – med närgående trafik i hög hastighet är riskerna stora.

Mellan åren 2003 och 2021 inträffade 2600 trafikolyckor i samband med vägarbeten, enligt Trafikverkets statistik. Mellan samma år har fem trafikarbetare dött och 146 skadats.

– Vi upplever att många inte följer de hastighetsbegränsningar, varningar eller restriktioner som gäller vid vägarbeten, säger Fredd Larsson.

Undvika sicksackkörning

Med den nya metoden stängs hela körfält av i en riktning i taget, och på så sätt kan sicksackkörning undvikas. Det gör både arbetsmiljön säkrare och arbetet mer effektivt.

– Vi sparar pengar med genom högre kapacitet på våra maskiner. Det minskar kostnaderna mellan 20 och 30 procent, säger Fredd Larsson.

Ett exempel där vägarbete just nu pågår är på riksväg 40 vid Nabbamotet utanför Borås. Där är just nu ena vägbanan avstängd då en dryg mil väg behöver ny asfalt.

Handlingsplan igång

I mars 2022 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att ta fram och genomföra en handlingsplan för stärkt säkerhet på väg. Senast 2025 ska den vara genomförd.

– Vi är väldigt tacksamma för den här typen av åtgärder och vi jobbar aktivt för att påverka Trafikverket för att få till fler sådana här lösningar, säger Annica Nilsson, platschef på Peab.

Regeringsuppdraget Stärkt säkerhet på väg

Regeringen gav i mars 2022 Trafikverket i uppdrag att ta fram och genomföra en handlingsplan för stärkt säkerhet på väg. Handlingsplanens aktiviteter har utgått från brister som Transportstyrelsen redovisat.

Exempel på pågående aktiviieter:

  • Nytt säkerhetsregelverk och arbetssätt för arbete på väg
  • Arbetssätt för hantering av passerande fordonstrafik
  • Ökad hastighetsövervakning vid arbete på väg

Aktiviteterna ska vara genomförda senast 2025.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.