Byggbolaget Serneke, som bland annat bygger Sveriges högsta byggnad Karlatornet i Göteborg, varslar nu 100 anställda. Foto: SVT

Byggbolaget Serneke sparar – varslar 100 personer om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget Serneke meddelade under onsdagseftermiddagen att de ska spara in på 120 miljoner kronor i ett nytt effektivseringsprogram. Det innebär att cirka 100 personer varslas om uppsägning.

Det göteborgsetablerade bolaget Serneke som bland annat just nu bygger Karlatornet brottas med negativa ekonomiska resultat och sinande kassaflöden i bolagets bostadsprojekt. Det nya sparpaket annonserades under onsdagen är nästa steg i att göra bolaget mer kostnadseffektivt

– Situationen i omvärlden och dess effekter på marknaden förstärker behovet av kraftiga åtgärder för att hålla kursen och leverera på den inslagna vägen. Att vi nu varslar personal är beklagligt men samtidigt nödvändigt, säger Sernekes vd Michael Berglin.

Ett antal verksamheter inom byggbolagets byggverksamheter kommer att avvecklas, däribland anläggningsverksamheter i Stockholm, Helsingborg och ett lokalkontor i Jönköping.

Ingen påverkan på Karlatornet

Sernekes allra största nuvarande pågående byggprojekt i Göteborg, Karlatornet, förklarar vd Michael Berglin inte kommer att påverkas eller försenas av bolagets nya sparpaket.

– Ingenting av våra pågående entreprenader kommer att påverkas, vi har tagit fram det här sparpaketet för att vi vill renodla vår verksamhet och satsa mer på de projekten som är igång och som vi har i orderboken framåt. Fokus kommer vara på orter och marknader där vi långsiktigt ser att vi är stabila och konkurrenskraftiga, säger han.

Nyligen blev Sernekes byggprojekt högst i norden – i kllippet nedan hör du hur det lät då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallskärmshopparna har enligt Serneke Groups presschef Johan Live tagit sig upp osedda och hoppat från 170-200 meters höjd. Foto: Julia Kero/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.