Därför tycker åklagaren att skövdebon skulle fällts för våldtäkt mot barn i fler fall. Foto: Åklagarmyndigheten/TT

Sex och ett halvt års fängelse för snapchat-pedofil

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig Skövdebo som begått en lång rad sexbrott mot unga på nätet döms till fängelse i sex och ett halvt år. Enligt domen i Skaraborgs tingsrätt har mannen gjort sig skyldig till bland annat sexuellt ofredande, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till olaga tvång, kränkande fotografering och barnpornografibrott.

Rättegången har handlat om 160 misstänkta sexualbrott mot ett 70-tal personer runt om i landet. De flesta av offren är flickor som var mellan 10 och 17 år när de utsattes.

Åklagaren Ylva Lundgren anser att 30-åringen varit mycket hänsynslös mot flickorna. Först lockades de att skicka nakenbilder på sig själva. Sedan blev de pressade och hotade för att mannen vill få fler bilder.

– Många har fått upprättelse, säger hon till SVT Nyheter Väst på torsdagseftermiddagen.

Beloppen som varje person tilldöms varierar från 5 000 till 115 000 kronor.

”Man riskerar höga fängelsestraff”

Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse, straffet landade på sex år och sex månader. Ylva Lundgren har ännu inte fattat något beslut om huruvida de kommer att överklaga, men hon tycker att domen sänder en tydlig signal.

– Man riskerar höga fängelsestraff när man pysslar med sådant här, säger hon.

30-åringen dömdes för flera år sedan för tre fall av våldtäkt mot barn. Den gången blev straffet skyddstillsyn.

Försvarsadvokaten: ”Kunde gått lägre”

Den nu dömde 30-åringen har erkänt de flesta av brotten och enligt försvarsadvokaten Thomas Berner tycker han att det är skönt att få ett avslut.

Kommer ni att överklaga domen?

– Jag har förståelse för hur tingrätten resonerat men tycker att man kunde gått något lägre. Min huvudman ska nu få tid att läsa igenom domen, men i och med att han erkänt det mesta kommer vi i så fall att överklaga påföljdsdelen av domen, säger försvarsadvokat Thomas Berner.

Domen ska överklagas senast den 4 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.