Polisen har spärrat av ett område i Uddevalla efter knivskärningarna. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Sex personer åtalas för knivmord i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga män åtalas för att ha mördat en man med kniv i Uddevalla i februari. En av dem åtalas också för att ha knivskurit den mördade mannens kompis.

Det var kvällen den 2 februari som de misstänkta brotten begicks. Den bakomliggande orsaken ska ha varit en konflikt efter en narkotikaaffär.

Enligt åklagaren ska några av de sex åtalade unga männen först ha träffat på de två målsäganden på stan och därefter gått hem och beväpnat sig med baseballträn och knivar.

När de senare träffar på de två målsägande igen så ska en av de åtalade först ha knivskurit kompisen. Efter det jagade de sex personerna den andre mannen genom Uddevalla. Mannen försöker gömma sig under en trappa. Där får mannen motta flera knivhugg som gör att han avlider.

– Det är inte ett utrymme som är så stort så det finns nån möjlighet att faktiskt använda våld för alla de sex åtalade. Jag kommer inte påstå att alla sex har slagit eller knivhuggit honom. Några har antagligen bara hejat på. Men jag hävdar att det hela sker tillsammans i samförstånd, säger åklagare Johan Fröjelin.

I första hand mord

Han har yrkat på försök till mord alternativt grov misshandel för den första händelsen, när kompisen knivskars. När det gäller den avlidne mannen gäller åtalet mord i första hand för alla sex åtalade, men där finns också en rad alternativa brottsrubriceringar: medhjälp till mord, grov misshandel och grovt vållande till annans död.

De åtalade har olika inställningar till anklagelserna, men alla förnekar mord.

– En av dem har medgivit att han utdelat ett flertal knivhugg , men menar att det skedde i självförsvar. Tre av dem säger att de inte ens har varit på platsen, säger Johan Fröjelin.

Fem av de åtalade sitter häktade, den sjätte är placerad på ett Sis-hem. Fyra av de åtalade unga männen är under 18 år.

Klippet nedan är från polisinsatsen i samband med händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har spärrat av ett område i Uddevalla efter knivskärningarna. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer