Foto: Vadim Ghirda

Sexhandeln på internet ökar i Västsverige

Publicerad

Kvinnan var inhyst i en lägenhet i Göteborg där hon tvingades att prostituera sig via annonser på nätet. Hon berättar att hon grät hela tiden och att hon mådde väldigt dåligt under perioden. Nu döms två personer för människohandel.

De två dömda är en man och en kvinna från ett västafrikanskt land som nu ska avtjäna varsitt fängelsestraff på 3 år och fem månader. De döms också till utvisning. Ytterligare en man, från Sverige, har varit inblandad och döms till fängelse i 8 månader för medhjälp till människohandel.

Den utsatta kvinnan, som också kommer från ett västafrikanskt land,  kom till Sverige i november 2016 och fördes då till lägenheten i Göteborg. Där kunde hon bli hämtad av kunder som köpte sex av henne. Pengarna gav hon sedan bort till dem som ägde bostaden, berättade hon under rättegången. Hon uppgav också att hon aldrig ville jobba som prostituerad utan grät hela tiden.

Prostitutionen skedde under hot om att kvinnan var bunden vid en ceremoni som hon trodde innebar fara för henne.

Händer dagligen

Mats Paulsson, chef för människohandelsgruppen hos polisen i region väst, menar att det är svårt att få en helhetsbild över hur många som tvingas till prostitution.

– Det finns ingen som har ett fullständigt begrepp. Samma kvinna kan finnas på flera olika internetsidor men med olika foton och identitet, säger han.

Hur ofta utsätts kvinnor i Västsverige?

– Dagligen. Samtidigt som du och jag pratar händer det säkert för ett antal, säger Mats Paulsson.

”Den perfekta täckmanteln”

Han berättar att gatuprostitutionen ligger lågt i Göteborg jämfört med städer i liknande storlek i Europa. De senaste åren har däremot sexhandeln på internet ökat. Prostitution förekommer också på massageinstitut.

– Det är den perfekta täckmanteln som är svårt för oss att komma åt, säger Paulsson.

LÄS MER: Polisen slog till mot prostitution på vandrarhem

Han tillägger att det finns möjlighet för de kvinnor som utsätts att få hjälp.

– Deras uppfattning är ofta att det är hopplöst och att det inte är någon idé att vända sig till polisen eller socialtjänsten. Det är ofta vad de blir tillsagda. Men man kan ta sig ur det och det finns hjälp att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.